Laden...

Taakstraf voor opruiing op Twitter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Taakstraf voor opruiing op Twitter
Den Haag, 28 september 2021

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een man veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur voor het plaatsen van opruiende teksten op Twitter. De man plaatste tussen mei 2018 en januari 2019 drie berichten op zijn openbare Twitteraccount waarin hij aanmoedigt tot het ‘vernietigen’ van de ‘zionisten’ en ‘de vijanden van de Islam’.

Smeekbeden

De man plaatste de tweets als een reactie op berichten over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Volgens de man waren zijn berichten smeekbedes gericht aan Allah en was het niet zijn bedoeling om anderen aan te zetten tot het plegen van strafbare feiten. Gezien de context waarin de berichten zijn geplaatst, kunnen deze volgens de rechtbank niet alleen als een smeekbede aan Allah worden opgevat.

Aanmoediging tot geweld

Het woord ‘vernietigen’ is concreet gericht op geweld en de berichten kunnen in deze context worden opgevat als een aanmoediging tot het gebruiken van geweld tegen de genoemde groep mensen. Door de berichten te plaatsen op een openbaar Twitteraccount heeft hij volgens de rechtbank bewust de kans aanvaard dat anderen zijn berichten ook zo zouden opvatten. Uit reacties op de Twitterberichten volgt ook dat meerdere mensen de uitlatingen als oproepen tot geweld hebben opgevat.

Vrijheid van meningsuiting

De man kan in dit geval geen beroep doen op het recht op vrijheid van meningsuiting. Berichten die oproepen tot geweld passen niet in een democratische samenleving en de vrijheid van meningsuiting mag daarom in dit geval worden beperkt.

Uitspraken