Laden...

Twaalf jaar gevangenisstraf voor oorlogsmisdrijven in Afghanistan

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Twaalf jaar gevangenisstraf voor oorlogsmisdrijven in Afghanistan
Den Haag, 14 april 2022

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een 76-jarige man uit Kerkrade tot twaalf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor oorlogsmisdrijven in Afghanistan in de periode van 1983-1987. De man werkte destijds in de Pul-e-Charkhi gevangenis waar tijdens de burgeroorlog vele tegenstanders van het regime in Kabul onder erbarmelijke omstandigheden als politieke gevangenen waren opgesloten. Het gaat hierbij om in ieder geval achttien, maar mogelijk tientallen of honderden gevangenen. De gevangenen waren vaak in afwachting van hun berechting en verkeerden jarenlang in een uitzichtloze situatie. 

Oorlogsmisdrijven

De rechtbank verwijt de man dat hij vanuit zijn leidinggevende positie een bepalende rol heeft gehad in de situatie in de gevangenis. Hij had de mogelijkheid om de situatie van de gevangenen te verbeteren, maar heeft dat niet gedaan. De man is betrokken geweest bij ernstige misstanden in de gevangenis: hij heeft de gevangenen wreed en onterend behandeld en willekeurig van hun vrijheid beroofd. Dit zijn oorlogsmisdrijven: hij heeft gehandeld in strijd met het internationaal humanitair recht. 

Berechting in Nederland

De man meldde zich in 2001 in Nederland als vluchteling, vestigde zich onder een andere naam in Kerkrade en verwierf de Nederlandse nationaliteit. Omdat de man in Nederland woont en Nederlander is geworden, kan het OM hem in Nederland vervolgen. 

Uitspraken