Laden...

Veroordeling vrachtwagenchauffeur na dodelijk ongeval met 12-jarig slachtoffer Leiderdorp

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Veroordeling vrachtwagenchauffeur na dodelijk ongeval met 12-jarig slachtoffer Leiderdorp
Den Haag, 20 februari 2024

De rechtbank Den Haag heeft een 45-jarige man veroordeeld voor het veroorzaken van een ongeluk in Leiderdorp waarbij een 12-jarig slachtoffer om het leven kwam. Dat gebeurde op 10 maart 2023 in Leiderdorp. De man kwam als vrachtwagenchauffeur in botsing met het slachtoffer die op de fiets zat. Hij krijgt 240 uur taakstraf en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 12 maanden.

Verkeersongeval

Op de bewuste dag vond  op de T-kruising van de Touwbaan met de Rietschans te Leiderdorp een ongeluk plaats tussen de vrachtwagen die de verdachte als beroepschauffeur bestuurde en een 12-jarige fietser. De verdachte kwam met zijn vrachtwagen aanrijden op het kruispunt waar het slachtoffer met zijn fiets stilstond. 

De verdachte heeft opgetrokken en maakte de bocht naar rechts. Het slachtoffer maakte tegelijkertijd ook aanstalten om te fietsen, maar werd meteen aangereden door de verdachte. Het slachtoffer heeft volgens getuigen nog de aandacht van de chauffeur van de vrachtwagen proberen te trekken door te schreeuwen en te zwaaien. De verdachte heeft het slachtoffer op dat moment niet gezien, verklaarde die later.

Oordeel rechtbank

De rechtbank oordeelt dat de chauffeur aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden. De verdachte heeft verklaard het slachtoffer op het kruispunt stil te hebben zien staan. Voordat hij met zijn vrachtwagen optrok, had hij zich van de positie van het slachtoffer moeten vergewissen. De verdachte had de gelegenheid om de vereiste voorzichtigheid in acht te nemen. Dat hij dit niet heeft gedaan, rekent de rechtbank hem aan.

Het handelen van de verdachte heeft tot de tragische dood van het slachtoffer geleid. Daarmee is onherstelbaar leed toegebracht aan de nabestaanden. De moeder en oma van het slachtoffer hebben op de zitting indringende verklaringen afgelegd wat het verlies van hun kind en kleinkind voor hen, andere familieleden en dierbaren betekent. De rechtbank realiseert zich dat voor de nabestaanden met geen enkele straf recht zal kunnen worden gedaan aan het immense verdriet dat ze ondervinden.

De rechtbank weegt anderzijds mee dat ook de verdachte de noodlottige gevolgen van zijn verkeersgedrag vanzelfsprekend niet heeft gewild. Hij heeft op de zitting berouw getoond en heeft op invoelbare wijze verklaard dat de dood van het slachtoffer een grote impact op hem heeft gehad en nog steeds heeft. Ook zijn leven zal, net als dat van de nabestaanden, nooit meer hetzelfde zijn.

De rechtbank legt 240 uur taakstraf op en een ontzegging van de rijbevoegdheid van 12 maanden.


Uitspraken