Laden...

Vier jaar gevangenisstraf voor verkrachting en aanranding in de binnenstad van Leiden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Vier jaar gevangenisstraf voor verkrachting en aanranding in de binnenstad van Leiden
Den Haag, 20 november 2020

Een 22-jarige man uit Leiden is vandaag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar. Hij krijgt deze straf voor het verkrachten van twee jonge vrouwen en het aanranden van een derde vorig jaar in de binnenstad van Leiden. Dit is conform de eis van de officier van justitie. De verdachte moet aan een van de slachtoffers schadevergoeding betalen. Daarnaast moet hij zich laten behandelen, mag hij niet in de Leidse binnenstad komen en heeft hij een  contactverbod met de slachtoffers.

 

​Voldoende bewijs

Verdachte heeft verklaard de vrouwen wel te hebben ontmoet, maar hij ontkent de verkrachtingen en aanranding. Onder andere op grond van DNA dat bij twee van de vrouwen is aangetroffen en foto's op zijn telefoon van de vrouwen vindt de rechtbank bewezen dat hij de verkrachtingen en aanranding heeft gepleegd.

Volwassenstrafrecht

Hoewel gezien de leeftijd van de verdachte ook jeugdstrafrecht zou kunnen worden toegepast, heeft de rechtbank het advies van de reclassering overgenomen en het volwassenstrafrecht toegepast. Omdat door de deskundige geen persoonlijkheidsstoornis is vastgesteld, heeft de rechtbank geen aanleiding gezien om verdachte de feiten verminderd toe te rekenen, zoals wel was geadviseerd. 

Berekenend te werk

Bij het vaststellen van de straf heeft de rechtbank zwaar laten wegen dat verdachte uiterst berekenend te werk is gegaan. Hij heeft slachtoffers uitgekozen die diep in de nacht alleen op straat liepen en zichtbaar onder invloed waren van alcohol, wat hen bijzonder kwetsbaar maakte. Hiermee heeft verdachte grote onrust en gevoelens van angst in Leiden veroorzaakt, in het bijzonder onder jonge vrouwen, die zich door het nieuws over nachtelijke verkrachtingen en aanrandingen onveilig voelden.

Uitspraken