Laden...

Voorman Pegida Nederland veroordeeld tot werkstraf voor groepsbelediging moslims

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Voorman Pegida Nederland veroordeeld tot werkstraf voor groepsbelediging moslims
Den Haag, 23 november 2023

De rechtbank Den Haag heeft de voorman van Pegida Nederland veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur voor groepsbelediging van moslims. Hij vergeleek op 22 januari 2023 tijdens een demonstratie bij het Tweede Kamergebouw in Den Haag moslims met nazi's. Daarbij verscheurde hij een koran en stond hij erop. 

Groepsbelediging

De vrijheid van meningsuiting is een grondrecht, maar de verdachte is in dit geval te ver gegaan, oordeelt de rechtbank. Door moslims te vergelijken met nazi's en te suggereren dat zij tot net zulke gruwelijke daden in staat zouden zijn en daarbij een koran te verscheuren en erop te staan, heeft hij hen beledigd. Door dit zo te zeggen in deze context heeft hij zich onnodig grievend over moslims uitgelaten. Hiermee heeft hij de grens van een toelaatbare demonstratie en de vrijheid van meningsuiting overschreden. Voor een bijdrage aan het maatschappelijk debat over de invloed van de islam in Nederland had de verdachte andere mogelijkheden moeten kiezen.

Straf

De officier van justitie had een deels voorwaardelijke geldboete van 700 euro geëist, maar de rechtbank vindt deze straf niet passend. Gezien de ernst van het feit legt de rechtbank de verdachte een werkstraf van 40 uur op. 

Uitspraken