Laden...

Vordering Breathomix voorschot betaling nota's afgewezen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Vordering Breathomix voorschot betaling nota's afgewezen
Den Haag, 09 maart 2022

De kantonrechter van de rechtbank in Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in de voorlopige voorziening van Breathomix tegen de Staat (Ministerie van VWS). Partijen zijn in mei 2021 met elkaar een overeenkomst aangegaan onder andere wat betreft de lease van apparaten voor blaastesten die corona kunnen vaststellen. Breathomix stelt in de hoofdzaak dat VWS die overeenkomst in september 2021 niet had mogen beëindigen en vordert schadevergoeding. In de voorlopige voorziening heeft zij als voorschot op de vordering in de hoofdzaak betaling van drie rekeningen gevorderd voor een bedrag van ruim 3 miljoen euro. Volgens Breathomix heeft zij dit bedrag op korte termijn nodig om de overlevingskans van haar bedrijf zeker te stellen. Zij kan de afloop van de bodemprocedure niet afwachten, omdat zij dreigt in liquiditeitsproblemen te komen. 

Onvoldoende onderbouwing

De kantonrechter wijst de vordering in het incident af. In de hoofdzaak kan het nog alle kanten opgaan en Breathomix heeft het gestelde spoedig intredende liquiditeitstekort onvoldoende feitelijk onderbouwd. Dat betekent dat Breathomix geen spoedeisend belang heeft aangetoond en dat dus ook niet is gebleken dat zij de afloop van het de hoofdzaak niet kan afwachten. Een afzonderlijke beoordeling van het restitutierisico is niet meer aan de orde.

Uitspraken