Laden...

Vordering Farmers Defence Force tegen Kaag afgewezen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Vordering Farmers Defence Force tegen Kaag afgewezen
Den Haag, 01 december 2021

Vandaag heeft de rechtbank Den Haag uitspraak gedaan in de zaak van de Stichting en de Vereniging Farmers Defence Force tegen Sigrid Kaag. De zaak gaat over uitlatingen van Kaag in het programma Nieuwsuur, in een publicatie van het ANP en in een LinkedIn bericht. Farmers Defence Force stelt dat deze uitlatingen onrechtmatig zijn en vorderen in totaal een bedrag van € 30.000,- als immateriële schadevergoeding. De kantonrechter heeft de vorderingen afgewezen. 

Achtergrond

Kaag deed de uitspraken in de uitzending van Nieuwsuur op 26 januari 2021. Die uitzending stond in het teken van de avondklokrellen van eind januari 2021. De Stichting en de Vereniging stellen dat Kaag in strijd met de waarheid heeft gezegd dat Farmers Defence Force zich schuldig heeft gemaakt aan of betrokken is geweest bij het omverrijden van hekken en bedreiging van journalisten. Zij vinden dat hierdoor de eer en goede naam van Farmers Defence Force is aangetast en dat Kaag zich niet kan beroepen op de vrijheid van meningsuiting. Volgens Kaag heeft zij geen onwaarheden verteld. De uitspraken zijn gedaan in een bredere context, namelijk het publieke debat over de avondklokrellen en zij heeft Farmers Defence Force als voorbeeld genoemd en uitgesproken dat er van een politieke normering geen sprake meer is.

Uitlatingen niet onrechtmatig

De kantonrechter heeft geoordeeld dat de uitlating van Kaag in Nieuwsuur voldoende feitelijke grondslag heeft en daarom niet onrechtmatig is. Dat op 1 en 16 oktober 2019 door protesterende boeren hekken zijn omgereden staat vast. Ook staat vast dat journalisten hebben gezegd dat zij zich bedreigd voelen door leden van Farmers Defence Force. De protestorganisatie Farmers Defence Force was (mede)organisator van de protesten en heeft met stevige taal opgeroepen om aan die protesten deel te nemen. Farmers Defence Force heeft zich niet publiekelijk van de gedragingen van de achterban gedistantieerd.

Publieke debat

Van belang is verder dat Kaag de uitlating heeft gedaan als politicus in het kader van het publieke debat. Een politicus komt, ook buiten het parlementaire debat, een grote mate van vrijheid toe wanneer het gaat om het voeren van het maatschappelijke debat en het daarbij aan de kaak stellen van misstanden.

De kantonrechter overweegt verder dat Kaag in het interview met ANP en het LinkedIn bericht spreekt over boeren en Farmers Defence Force niet noemt. Deze uitlatingen zijn alleen al om die reden niet onrechtmatig tegen de Stichting en de Vereniging.

Uitspraken