Laden...

Vorderingen van gemeente Bodegraven-Reeuwijk tegen Twitter afgewezen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Vorderingen van gemeente Bodegraven-Reeuwijk tegen Twitter afgewezen
Den Haag, 04 oktober 2022

De voorzieningenrechter heeft vandaag in een kort geding beslist dat Twitter op dit moment voldoende heeft gedaan om onrechtmatige content over het 'verhaal Bodegraven' van haar platform te verwijderen. Twitter heeft een specifiek twitteraccount dat lasterlijke en opruiende tweets bevatte, definitief geschorst en ook alle retweets van dat account verwijderd. Twitter is niet verplicht uit eigen beweging nog andere tweets van anderen te verwijderen. Dat gaat in dit geval te ver. Niet alles is onrechtmatig en een goed filter is in dit geval volgens Twitter niet te maken. Dat zou betekenen dat veel legale content wordt geraakt, terwijl een autonome beoordeling van het zoekresultaat niet is toegestaan. Wel vindt de rechter dat Twitter direct moet reageren op concrete verwijderingsverzoeken van de Gemeente.

Achtergrond

De Gemeente stelt nog altijd veel last te hebben van (tweets die gerelateerd zijn aan) het 'verhaal Bodegraven'. Dit verhaal is van februari 2021 tot en met juni 2021 door diverse personen verspreid. Er zou volgens de verspreiders ervan gedurende vele jaren in Bodegraven een pedo-satanisch netwerk hebben bestaan waar talloze jonge kinderen het slachtoffer van zijn geworden. In deze periode zijn (onder meer via Twitter) ernstige beschuldigingen geuit jegens bepaalde personen en oproepen gedaan om naar de begraafplaats van Bodegraven te komen voor het leggen van bloemen. Hierop heeft de Gemeente zich genoodzaakt gezien tijdelijk een noodverordening uit te vaardigen om de openbare orde te kunnen handhaven.

Bij vonnis in kort geding van 2 juli 2021 heeft de voorzieningenrechter van deze rechtbank aan drie  personen een verbod opgelegd om nog langer onrechtmatige uitlatingen te doen die betrekking hebben op het 'verhaal Bodegraven'. Hen is tevens opgedragen de al gedane uitlatingen van sociale media te verwijderen. Na het vonnis zijn de betrokken personen niet overgegaan tot verwijdering. Daarom heeft de Gemeente nu zelf Twitter aangesproken.

Uitspraken