Laden...

Vrijspraak voor doodslag op tweelingbroer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Vrijspraak voor doodslag op tweelingbroer
Den Haag, 21 december 2023

De rechtbank Den Haag heeft een 52-jarige man vrijgesproken van doodslag. 

Hij werd ervan verdacht dat hij zijn tweelingbroer in januari 2023 om het leven heeft gebracht in hun woning in ’s-Gravenzande. De officier van justitie had een gevangenisstraf van acht jaar geëist.

Tweelingbroer overleden

In de ochtend van 24 januari 2023 trof de man het levenloze lichaam van zijn tweelingbroer aan, met wie hij samen in één huis woonde. Hij is daarna naar het huis van zijn ouders gelopen, waar vervolgens 112 is gebeld.

Dodelijk letsel

De man heeft verklaard dat hij zijn broer tegen het hoofd heeft geslagen op 23 januari 2023. Volgens de man is zijn broer op zaterdag 21 januari 2023 echter ook met zijn achterhoofd op het aanrechtblad in de keuken gevallen en is hij met de zijkant van zijn hoofd op de verwarming terechtgekomen. Dit blijkt ook uit het aangetroffen bloed op de verwarmingsknop. Ook de politie heeft de man die dag in dronken toestand met een verwonding op zijn hoofd in zijn bus gezien. De dochter van het slachtoffer heeft verklaard dat haar vader nog wel eens een borreltje lustte, heel onhandig was en dat hij vaker tegen dingen aanstootte en dan omviel. De geraadpleegde deskundige heeft opgemerkt dat het dodelijke letsel kan zijn ontstaan door slaan tegen het hoofd of een val op het hoofd uit staande positie op een harde ondergrond. De bloeding onder het hersenvlies toonde een ouderdom van circa één tot enkele dagen, wat er op wijst dat het slachtoffer nog enige tijd na het ontstaan van de bloeding heeft overleefd.

Oordeel

De rechtbank kan niet met zekerheid vaststellen waaraan het slachtoffer is overleden en acht niet bewezen dat er een causaal verband is tussen het overlijden van het slachtoffer en het handelen van zijn broer. Daarom wordt hij vrijgesproken.Uitspraken