Laden...

Werkstraf en rijontzegging voor dodelijk verkeersongeval

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Werkstraf en rijontzegging voor dodelijk verkeersongeval
Den Haag, 14 februari 2020

De rechtbank Den Haag heeft vandaag een 37-jarige man uit Leiden veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van vijf jaar. De man veroorzaakte op 26 november 2018 een dodelijk verkeersongeval in Den Haag. Hij had op een kruising een 14-jarige fietser die voorrang had niet gezien, toen hij met zijn vrachtwagen rechts afsloeg. De man was handsfree aan het bellen met zijn werkgever in een situatie waarbij extra oplettendheid nodig was. De rechtbank heeft in de straf laten meewegen dat de man eerder, in 2005, is veroordeeld voor een soortgelijk, ook dodelijk, ongeval.

​Aanmerkelijk onvoorzichtig

De rechtbank komt tot de conclusie dat verdachte aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend is geweest. Van een vrachtwagenchauffeur mag extra voorzichtigheid worden gevraagd zeker binnen de bebouwde kom. Verdachte wist ook dat de kruising waar het noodlottige ongeval heeft plaatsgevonden een gevaarlijk kruispunt was, waar fietsers die rechtdoor gaan voorrang hebben. Dit werd nog eens benadrukt door het verkeersbord dat daar expliciet op wees. Hij had daarom extra moeten opletten voordat hij de afslag nam. Hij had het slachtoffer op meerdere momenten gezien kunnen hebben, zowel vóór als tijdens het afslaan, al dan niet door de staande zijspiegels en op het beeldscherm van de frontcamera.

Hogere straf

De officier van justitie eiste een taakstraf van 240 uur en een onvoorwaardelijke rijontzegging van één jaar. De rechtbank kan haar ogen echter niet sluiten voor het feit dat het verkeersgedrag van de verdachte al eerder dodelijke consequenties heeft gehad. Naast de maximale taakstraf van 240 uur, vindt de rechtbank daarom in het belang van de verkeersveiligheid een onvoorwaardelijke rijontzegging voor lange duur, namelijk vijf jaar, op zijn plaats.

Uitspraken