Laden...

Zes jaar cel voor deelname aan terroristische organisatie en plegen oorlogsmisdrijf

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Nieuws > Zes jaar cel voor deelname aan terroristische organisatie en plegen oorlogsmisdrijf
Den Haag, 21 april 2021

Een 31-jarige Syriër is door de rechtbank Den Haag veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor het deelnemen aan de terroristische organisatie Ahrar al-Sham en het plegen van een oorlogsmisdrijf.

​Oorlogsmisdrijf

De man woonde in 2015 in Syrië en vocht bij Ahrar al-Sham mee bij onder meer de Slag al-Ghab. Hier liet hij zichzelf samen met anderen filmen terwijl hij de overwinning vierde met de lichamen van overleden tegenstanders aan hun voeten. De overledenen werden bespuugd en geschopt. Hij noemde hen “honden" en “karkassen van Assad". Die video werd vervolgens op YouTube geplaatst. Hiermee heeft hij de persoonlijke waardigheid van de overledenen aangetast. Dit is  een schending van het oorlogsrecht dat ziet op de bescherming van personen die niet of niet meer deelnemen aan de vijandelijkheden tijdens een gewapend conflict. De politie kwam de man op het spoor toen bleek dat hij door Duitsland werd gezocht.

Lagere straf

De rechtbank komt voor de deelname aan Ahrar al-Sham tot een aanzienlijk lagere straf dan veelal wordt opgelegd voor deelname aan een terroristische organisatie. De reden hiervoor is dat de verdachte geen uitreiziger is, maar een Syriër die woonde in het gebied waar vijandelijkheden plaatsvonden. Ahar al-Sham is bovendien weliswaar een terroristische organisatie, maar de schaal waarop de organisatie misdaden begaat is kleiner dan van veel andere groeperingen zoals Islamitische Staat. Voor het oorlogsmisdrijf is ook een iets lagere straf opgelegd dan in een soortgelijke zaak die eerder diende bij deze rechtbank, omdat de slachtoffers in deze zaak op de beelden niet herkenbaar waren.

Uitspraken