Laden...

Gebouw en exposities

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Over de rechtbank > Gebouw en exposities

Paleis van justitie

Oude deel

Het paleis van justitie in Den Haag bestaat uit twee gebouwen die met elkaar verbonden zijn door een verbindingsgang. Het laagste gebouw is het oude paleis van justitie dat gebouwd is tussen 1969 en 1973 naar een ontwerp van architect ir. F. Sevenhuysen. Toen het gebouwd werd, voldeed het gebouw wat betreft ruimte en faciliteiten aan de eisen van die tijd.

In de loop van de jaren nam het aantal rechtszaken echter toe en hiermee ook de omvang van de rechterlijke organisatie. Er ontstond ruimtegebrek in het paleis, zodat voor steeds meer diensten die eerst in het gebouw gehuisvest waren elders in de stad onderdak gevonden moest worden. Bovendien was het gebouw verouderd. Het moest uitgebreid en gemoderniseerd worden. Besloten werd het oude gebouw te renoveren en er een nieuw gebouw naast te zetten.

Paleis van justitie Den Haag  
 
 

 

Nieuwbouw

Twintig jaar nadat het oude paleis werd gebouwd, kreeg architect ir. N.C. van Vugt de opdracht om naast het oude gebouw een nieuw gebouw te ontwerpen en het oude te renoveren. Het nieuwe gebouw is in 1996 in gebruik genomen. In de twee jaren daarna vond de renovatie van het oude gebouw plaats.

Het paleis van justitie heeft een openbaar en een niet-openbaar deel. In het openbare deel bevinden zich de zittingszalen. In het niet-openbare deel van het gebouw bevinden zich de kantoren van de verschillende instanties die in het paleis zijn gehuisvest. Dit zijn naast de rechtbank onder meer het gerechtshof, het arrondissementsparket, het ressortsparket, het College van beroep voor het bedrijfsleven en het College bescherming persoonsgegevens.

 

 

Kunst in het paleis

In het openbare gebied van het paleis van justitie kunt u diverse kunstwerken vinden.

Lichthoven

Opvallend zijn de vier glazen ‘lichthoven’ die de wachtruimten met daglicht verlichten. Ze zijn door kunstenaars Joost van Santen en Fransje Killaers voorzien van gekleurd glas en doorzichtig textiel. Joost van Santen heeft in het dak van een van de drie kleinere lichthoven een object van oranje glas en spiegels gemonteerd. In een andere lichthof heeft hij blauw glas gemonteerd dat met de beweging van de zon gedurende de dag steeds andere patronen van licht en schaduw laat zien.

Fransje Killaers heeft de vier glazen wanden van de grootste lichthof bekleed met doorzichtig textiel in verschillende kleurcombinaties. Onder deze lichthof staan felgekleurde oversized banken voor de bezoekers van de rechtszalen.

Andere kunst

Verspreid door de openbare ruimte zijn nog verschillende andere kunstwerken te zien. Achter in de hal op de begane grond staat het bronzen beeld van de rechtertjes. Op de tweede verdieping aan de achterkant ziet u een groot glas-in-loodraam met een beeltenis van Vrouwe Justitia.

Verder vindt u op de tweede verdieping nog antieke rechtersstoelen van het oude Hof en antieke kasten, de witte gordijnen en gekleurde glazen lichtvitrine van Pat Andrea en aan de wand het donkerbruinezeildoeken-kunstwerk van Krijn Giezen.

Wisselende exposities

Naast de kunstwerken die zich permanent in het paleis van justitie bevinden, zijn er op de tweede verdieping exposities die om de paar maanden wisselen.