Laden...

Stages bij de rechtbank Den Haag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Over de rechtbank > Stages bij de rechtbank Den Haag

Stages bij rechtbank Den Haag

De rechtbank Den Haag heeft 20 teams, waaronder 11 juridische teams, 2 gemengde teams (juridisch en administratief) en 4 administratieve teams. Daarnaast zijn er nog 3 teams voor de bedrijfsvoering.

Wie bij de rechtbank werkt, staat midden in de maatschappij. In de rechtszaal zijn alle facetten van de samenleving terug te vinden, vaak in verhevigde vorm. Morele dilemma’s, emoties en intellectuele vraagstukken: binnen de muren van een gerechtsgebouw moet je altijd op scherp staan. Kwaliteit in de zin van deskundigheid en zorgvuldigheid staat bij de rechtbank daarom voorop. Maar ook duidelijkheid. Voor geïnteresseerde, leergierige studenten biedt de rechtbank stagemogelijkheden om in aanraking te komen met de praktijk. De rechtbank heeft beleid vastgesteld voor stages en leerarbeidsplaatsen voor studenten van mbo-, hbo- en WO-instellingen.

 

 

Studenten van de Universiteit Leiden

De rechtbanken Den Haag en Noord-Holland hebben een convenant gesloten met de Universiteit Leiden. Uitgangspunt van het convenant is dat bij het aannemen van stagiairs voorrang wordt gegeven aan studenten van de Universiteit Leiden.

 

 

Waarom kiezen voor een stage bij de rechtbank?

Door stage te lopen bij de rechtbank doe je veel kennis op die je tijdens je studie kunt gebruiken, maar ook waar je iets aan hebt in je verdere loopbaan. Daarbij komt dat je kunt ervaren of een baan binnen de rechtspraak iets voor je is. Ook komt het regelmatig voor dat studenten na afloop van een stage gedurende de rest van hun studie als buitengriffier (zie bij Civiel recht) werken voor de rechtbank. In sommige gevallen kan een stage leiden tot een baan. Dit kunnen we natuurlijk niet garanderen, maar we garanderen je in ieder geval een leerzame tijd.

 

 

Wat houdt een stage bij de rechtbank in?

Tijdens een stage maak je kennis met de dagelijkse praktijk van de rechtbank. Afhankelijk van de opleiding die je volgt kun je bij de rechtbank op verschillende niveaus werkervaring opdoen.

 

 

Mbo-studenten

Als mbo-student word je ingezet binnen een team administratie. De administratie zorgt ervoor dat het dossier van een zaak compleet is en beoordeelt of voldaan is aan bepaalde formele eisen zodat de zaak aan de rechter kan worden voorgelegd. Als stagiair stel je standaardbrieven op, registreer je de voortgang van het dossier in het registratiesysteem, onderhoud je telefonisch contact met de advocaten of partijen in een zaak en plan je de zittingen. Naast deze administratieve taken ga je ook concept uitspraken schrijven in zaken die zonder zitting worden afgedaan.

 

 

Hbo-studenten

Als hbo-student maak je aan het begin van je stage kennis met de administratieve voorbehandeling van een zaak. Daarna ga je aan de slag als adjunct juridisch medewerker. Je bereidt voor de rechter(s) eenvoudige zaken voor. Tijdens de voorbereiding bestudeer je het dossier van deze zaken, maak je een samenvatting van de feiten in elk dossier en noteer je de feitelijke en juridische bijzonderheden van de zaak. Daarna woon je ook de zitting bij. Je krijgt inzicht in de manier waarop rechters argumenten afwegen en tot een oordeel komen.

 

 

WO-studenten

Als WO-student kun je bij de rechtbank een onderzoeksopdracht uitvoeren. Of je kiest voor een stage waarbij je ervaring opdoet met de behandeling van zaken. Je bereidt voor de rechter(s) complexere zaken voor. Tijdens de voorbereiding bestudeer je het dossier van deze zaken, maak je een samenvatting van de feiten in elk dossier en noteer je de feitelijke en juridische bijzonderheden van de zaak. Daarna woon je ook de zitting bij. Je krijgt inzicht in de manier waarop rechters argumenten afwegen en tot een oordeel komen.

 

 

Interesse?

Als je stage wilt lopen bij de rechtbank Den Haag kun je schriftelijk solliciteren naar een stageplaats.

Je kunt je sollicitatiebrief per e-mail sturen naar: praktijkervaring.rb.denhaag@rechtspraak.nl
 
In de brief motiveer je je wens om binnen de rechtbank stage te willen lopen en ook vermeld je de periode en het aantal uren per week. Wil je binnen een specifiek rechtsgebied stage lopen geef dit ook aan. Bij de brief voeg je een curriculum vitae (cv).
 
Als er stagemogelijkheden zijn word je naar aanleiding van je sollicitatiebrief uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Na het sollicitatiegesprek wordt beslist of je als stagiair(e) kunt worden geplaatst.

Wil je meer informatie over stagemogelijkheden dan kun je contact opnemen met het coördinatiepunt mobiliteit en stage via het telefoonnummer: 06-256 584 16.

Verzoeken tot enquête, interviews en onderzoeksvragen

Verzoeken tot enquête, interviews en onderzoeksvragen voor het maken van een scriptie, rapport etc. worden door de rechtbank Den Haag niet in behandeling genomen.

De rechtbank werkt alleen mee aan scripties die in de stageperiode - en onder de voorwaarden van een stageconvenant - worden gemaakt.