Laden...

Stages bij de rechtbank Den Haag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Den Haag > Over de rechtbank > Stages bij de rechtbank Den Haag

Kom stage lopen bij rechtbank Den Haag

Bij rechtbank Den Haag leveren bijna 1.000 rechters, juridisch medewerkers en ondersteuners dagelijks een bijdrage aan eerlijke, onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak. Werk je bij de rechtbank, dan sta je midden in de maatschappij. In de rechtszaal zijn alle facetten van de samenleving terug te vinden. Morele dilemma’s, emoties en intellectuele vraagstukken: binnen de muren van het gerechtsgebouw moet je altijd op scherp staan. Kwaliteit, (juridische) deskundigheid, zorgvuldigheid en duidelijkheid staan bij de rechtbank daarom voorop.

Tijdens een stage bij de rechtbank doe je veel kennis en ervaring op die je gedurende je studie en je verdere loopbaan kunt gebruiken. Ook kom je erachter wat een baan binnen de rechtspraak inhoudt. Het komt regelmatig voor dat studenten na afloop van een stage bij de rechtbank komen werken.

Wil je belangrijk en interessant (juridisch) werk doen en een bijdrage leveren aan eerlijke, onafhankelijke en onpartijdige rechtspraak? Kies dan voor een stage bij rechtbank Den Haag!

 

Dit ga je doen tijdens de stage

Mbo-studenten

Als mbo-student word je ingezet binnen een team administratie. De administratie zorgt ervoor dat het dossier van een zaak compleet is en beoordeelt of voldaan is aan bepaalde formele eisen zodat de zaak aan de rechter kan worden voorgelegd. Als stagiair stel je standaardbrieven op, registreer je de voortgang van het dossier in het registratiesysteem, onderhoud je telefonisch contact met de advocaten of partijen in een zaak en plan je de zittingen. Naast deze administratieve taken ga je ook concept uitspraken schrijven in zaken die zonder zitting worden afgedaan.

Hbo-studenten

Als hbo-student maak je aan het begin van je stage kennis met de administratieve voorbehandeling van een zaak. Daarna ga je aan de slag als adjunct juridisch medewerker. Je bereidt voor de rechter(s) eenvoudige zaken voor. Tijdens de voorbereiding bestudeer je het dossier van deze zaken, maak je een samenvatting van de feiten in elk dossier en noteer je de feitelijke en juridische bijzonderheden van de zaak. Daarna woon je ook de zitting bij. Je krijgt inzicht in de manier waarop rechters argumenten afwegen en tot een oordeel komen.

WO-studenten

Tijdens de stage (vier tot zes maanden gedurende circa vier dagen per week) verricht je werk op het niveau van een beginnend juridisch medewerker. Dit betekent dat je onder begeleiding van een ervaren juridisch medewerker o.a.:

  • dossiers voorbereidt;
  • de rechter ondersteunt tijdens de zitting;
  • aan de slag gaat met het schrijven van conceptuitspraken;
  • onderdeel uitmaakt van het team waar je stage loopt en deelneemt aan alle activiteiten en overleggen.

Wij verwachten van jou dat je gevorderd bachelor student (ten minste 120 EC) of masterstudent bent, goede studieresultaten hebt en beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden. Je weet juridische problemen adequaat te analyseren, bent creatief en zorgvuldig én kunt onder enige tijdsdruk (samen)werken.

 

Solliciteren naar een stageplaats

De rechtbank streeft ernaar de organisatie een afspiegeling te laten zijn van de maatschappij en nodigt daarom iedereen die aan de criteria voldoet uit om te solliciteren op een stageplek.
Met ingang van 2023 stellen we, voor elk opleidingsniveau, drie keer per jaar een vacature open op www.werkenbijderechtspraak.nl. Je vindt de vacatures terug op de pagina met stages.
Mocht je vragen hebben over je sollicitatie dan kan je een e-mail sturen naar praktijkervaring.rb.denhaag@rechtspraak.nl. Je kunt hier geen sollicitaties meer indienen. 
Geef in jouw motivatiebrief aan:

  • welke rechtsgebieden jouw voorkeur hebben
  • hoe lang je stage wilt lopen (periode aangeven)
  • voor hoeveel uur per week. 

Voor de stages wordt een vergoeding verstrekt. 

Heb je vragen? Neem dan contact op met Yolande Roso via 06 25 65 84 16 of met Alinda Delfgaauw via 06 15 37 72 07.