Laden...

Rechter op bezoek

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Bezoekinformatie > Rechter op bezoek

Meet the Judge

Wat gebeurt er nu eigenlijk bij de rechtbank en het gerechtshof? Hoe wordt iemand rechter en waarom? Wat doet een rechter? Hoe worden straffen bepaald en wat zijn moeilijke zaken voor een rechter? Dit zijn voorbeelden van vragen die tijdens een 'Meet the judge'-bijeenkomst aan bod kunnen komen.

'Meet the judge' is onderdeel van het programma publieksvoorlichting van de rechtbank Gelderland en de Arnhemse locatie van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

 

 

Hoe verloopt een bijeenkomst?

Bij 'Meet the judge' staan het gesprek en de ontmoeting tussen burger en rechter voorop. Bijzonder aan deze bijeenkomsten is dat rechters en raadsheren naar organisaties en verenigingen toe gaan.

Om ervoor te zorgen dat er een gesprek op gang komt, wordt een groepsgrootte van ongeveer 15 à 20 personen gehanteerd. Mocht er veel belangstelling zijn voor zo’n ontmoeting, dan is er altijd overleg mogelijk over een andere vorm.

Een 'Meet the judge'-bijeenkomst duurt 1,5 à 2 uur, afhankelijk van de vragen die leven. De bijeenkomst kan – in overleg – zowel overdag als ’s avonds plaatsvinden. Het is overigens niet de bedoeling om te discussiëren over lopende zaken, maar om in algemene zin van gedachten te wisselen over het werk van de rechter en de rechtspraak in Nederland.

           

 

Interesse?

Heeft uw organisatie interesse in een 'Meet the judge'-bijeenkomst? Vindt u het leuk om een rechter en een raadsheer bij u te ontvangen en in gesprek te gaan? Neem dan contact op met team Voorlichting en Communicatie van rechtbank Gelderland.

 

Zitting bijwonen?

De meeste zittingen van de rechtbank Gelderland zijn openbaar. Dit betekent dat u (met een groep) de zitting kunt bijwonen. Op deze pagina leest u meer over het bijwonen van zittingen en groepsbezoeken.