Laden...

1 jaar cel en rijontzegging voor roekeloos rijgedrag in Gemeente West Betuwe

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 1 jaar cel en rijontzegging voor roekeloos rijgedrag in Gemeente West Betuwe
Arnhem, 25 mei 2023

De rechtbank veroordeelt een 24-jarige man uit Culemborg tot een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk. Daarbij krijgt de man een rijontzegging van 36 maanden. Hij veroorzaakte een verkeersongeval waarbij het slachtoffer gewond raakte. De man reed zonder rijbewijs. 

Illustratieve afbeelding

1e politieachtervolging

Op 17 december 2021 veroorzaakte de man een verkeersongeluk in Geldermalsen. Tijdens een politieachtervolging negeerde de man de stoptekens van politie. Hij wilde aan de politie ontkomen, omdat hij reed zonder geldig rijbewijs. Hij reed in het donker zonder verlichting, op te hoge snelheid en zonder richting aan te geven. Bij een kruising van de Thorbeckestraat met de Kuyperstraat reed de man te hard op een afzetting af, waar meerdere mensen stonden. Hij reed daar tegen een vrouw aan. Na zijn aanhouding gaf politie hem het bevel om deel te nemen aan een bloedonderzoek vanwege het vermoeden van rijden onder invloed. Hij weigerde dit. Bovendien bleek dat de auto waarin de man reed niet verzekerd. 

Gevolgen slachtoffer

Het slachtoffer raakte door het ongeluk gewond. Zo liep zij niet alleen verschillende botbreuken in haar schouder op, maar ook beenletsel, een litteken aan de wenkbrauw en een zogenoemde triggerfinger. In haar dagelijkse bezigheden heeft zij nog steeds last van deze verwondingen. 

2e politieachtervolging

Op 19 mei 2022 vond een tweede politieachtervolging plaats in de gemeente West Betuwe. De man negeerde opnieuw de stoptekens van de politie. Hij reed met te hoge snelheid door de bebouwde kom, ook op fietspaden en in woonwijken, wederom in het donker zonder verlichting. Toen de man hard een kruising over reed veroorzaakte hij bijna een botsing met een van rechts komende bestelauto. Ook dwong de man de politieauto toen die hem wilde inhalen naar links, in de berm, door zijn auto naar links te sturen toen de politie hem links wilde inhalen. Tot slot gooide hij een voorwerp uit het raam dat in kleine stukjes uiteen spatte.  

Roekeloos rijgedrag

Volgens de rechtbank is bewezen dat de man beide keren roekeloos reed. Hij schond opzettelijk de verkeersregels in ernstige mate. Op 17 december vond door zijn schuld het verkeersongeval plaats. Op 19 mei is een ernstig ongeluk ternauwernood uitgebleven. Volgens de rechtbank kan niet worden volstaan met een taakstraf in combinatie met een kortdurende celstraf zoals de advocaat van de man bepleit. De rechtbank weegt mee dat de man eerder is veroordeeld voor verkeersdelicten en nu 2 keer ernstig in de fout is gegaan. De rechtbank houdt er anderzijds ook rekening mee dat de man inmiddels hulp heeft voor zijn psychische problemen en zijn leefstijl lijkt te willen veranderen. 

Stok achter de deur

Het zeer onverantwoordelijk rijgedrag van de man en de gevolgen voor de vrouw die hij aanreed rechtvaardigen dat er naast een lange rijontzegging een forse gevangenisstraf wordt opgelegd.

Mede gezien de jonge leeftijd van de man legt de rechtbank de helft van de opgelegde celstraf  (1 jaar) voorwaardelijk op. Dit betekent dat hij 12 maanden vast zit, maar met een proeftijd van 3 jaar als stok achter de deur.

Uitspraken