Laden...

11 jaar cel voor doodslag vrouw Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 11 jaar cel voor doodslag vrouw Arnhem
Arnhem, 02 mei 2019

De rechtbank veroordeelde dinsdag 30 april een 29-jarige man uit Ede voor doodslag op een transvrouw. Hij krijgt een gevangenisstraf van 11 jaar opgelegd.

Op 29 september 2017 werd de vrouw dood in een woning in Arnhem aangetroffen. De vrouw had meerdere wonden op haar hoofd en haar lichaam. De man verklaarde dat hij bij de vrouw was en dat zij daar zijn overvallen door 3 mannen. De man beweerde dat 1 van die mannen hem bewusteloos sloeg. Toen hij wakker werd, zou de vrouw al zijn overleden. De rechtbank vindt dat deze verklaring niet geloofwaardig is. Zo legde de man wisselende verklaringen af. Daarnaast ondersteunen getuigenverklaringen of onderzoeksbevindingen zijn verklaring niet. Daar staat tegenover dat in de woning veel sporen zijn aangetroffen die wijzen naar de man. De rechtbank vindt dan ook bewezen dat de man het geweld op de vrouw heeft toegepast.

​Doodslag

Om te bewijzen dat de man de vrouw heeft gedood, moet de rechtbank vaststellen dat er een causaal verband bestaat tussen het geweld en het overlijden van de vrouw. Deskundigen deden onderzoek naar haar doodsoorzaak. De vrouw had drugs gebruikt. Volgens de deskundigen kan haar dood hierdoor worden verklaard. Het geweld kan volgens hen niet de (mede)oorzaak van haar overlijden zijn, maar hieraan wel hebben bijgedragen.

Als er onzekerheid bestaat over de doodsoorzaak, kan volgens de Hoge Raad onder bepaalde omstandigheden het overlijden nog steeds worden toegerekend aan een verdachte (in dit geval de pleger van het geweld). De rechtbank oordeelt dat in deze zaak sprake is van een causaal verband tussen het geweld en het overlijden van de vrouw. Dit baseert zij onder andere op de verklaring van deskundigen en de korte tijd die zat tussen het moment dat de vrouw zich nog goed voelde en het moment van overlijden. Precies in die periode sloeg de man haar meerdere keren tegen het hoofd. Dit soort geweld is volgens de rechtbank ook geschikt om iemand te doden.

Straf conform eis

De man beroofde de vrouw op een zeer gewelddadige wijze van het leven. De man gaf geen inzicht in zijn motief, maar het lijkt erop dat hij probeerde spullen van de vrouw mee te nemen. Na het geweld en het overlijden van de vrouw, probeerde de man zijn sporen te wissen. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan de zus van de vrouw een schadevergoeding van ongeveer 1.200 euro betalen voor de kosten van de uitvaart van de vrouw.

Uitspraken