Laden...

2 jaar cel voor veroorzaken dodelijk ongeluk Barneveld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 2 jaar cel voor veroorzaken dodelijk ongeluk Barneveld
Arnhem, 09 januari 2024

De rechtbank veroordeelt een 36-jarige man uit Polen tot een gevangenisstraf van 24 maanden voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval in Barneveld. Daarbij mag de man 4 jaar geen motorvoertuigen besturen. 

Illustratieve afbeelding

Op 29 juli 2023 reed de man onder invloed van alcohol in de avond op de Scherpenzeelseweg. Op dat moment was zijn rijbewijs ingevorderd. Hij reed ongeveer 100 kilometer per uur, waar 80 kilometer per uur toegestaan was. De man verloor de macht over het stuur en raakte in een slip. Hierdoor kwam hij op de verkeerde weghelft terecht en botste tegen een tegenligger. De vrouw in de tegemoetkomende auto kwam daarbij te overlijden. De man verklaarde dat hij naar een winkel wilde rijden voordat deze zou sluiten. Voordat hij in de auto stapte had hij bier en whisky gedronken.

Onvoorzichtig rijgedrag

De rechtbank vindt bewezen dat de man schuldig is aan het dodelijke ongeval. De rechtbank vindt dat er geen sprake is van de hoogste mate van schuld, namelijk roekeloosheid. Wel is zij van oordeel dat de man zeer onvoorzichtig reed.

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij door zijn gedrag de verkeersveiligheid ernstig in gevaar bracht. Hij nam zijn verantwoordelijkheid als verkeersdeelnemer niet. Zijn handelen leidde tot een ongeval, waarbij een nietsvermoedende tegenligger kwam te overlijden. Het is een zeer ernstig feit, met onomkeerbare gevolgen. 

Strafbepaling

Volgens de rechtbank is alleen een gevangenisstraf op zijn plaats. Daarom legt ze een gevangenisstraf van 24 maanden op. Verder mag de man 4 jaar geen motorvoertuigen besturen. Hiermee wil de rechtbank andere verkeersdeelnemers voor langere tijd beschermen tegen het rijgedrag van de man. Daarbij hoopt de rechtbank dat het voor de man duidelijk is dat zijn rijgedrag buitengewoon onveilig was voor andere verkeersdeelnemers.

Uitspraken