Laden...

2 mannen uit Oostblok veroordeeld voor cocaïnesmokkel naar Groot Brittannië

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 2 mannen uit Oostblok veroordeeld voor cocaïnesmokkel naar Groot Brittannië
Arnhem, 16 april 2019

De rechtbank veroordeelt 2 mannen uit Oost-Europa tot 30 maanden gevangenisstraf voor cocaïnesmokkel. Een 26-jarige Albaniër leverde 6 kilo cocaïne af bij een vrachtwagenchauffeur. Deze vrachtwagenchauffeur, een 42-jarige man uit Litouwen, verstopte de drugs in de cabine van zijn vrachtwagen en zou de pakketten vervolgens naar Groot-Brittannië rijden.

De 2 mannen spraken ‘s avonds laat af op een parkeerplaats langs de snelweg bij Kesteren. De man uit Albanië leverde de drugs aan de chauffeur uit Litouwen. De chauffeur kreeg de opdracht de pakketten te verstoppen. De pakketten waren gewikkeld in doorzichtig plastic en zilverkleurig folie. Ze wogen per stuk ongeveer 1 kilo.

Uitvoer van drugs over de weg

De wijze waarop de mannen werden aangestuurd en de manier waarop de drugs in de cabine verstopt zijn is een gebruikelijke manier van opereren bij de uitvoer van drugs over de weg. Ook de manier van verpakken past hierbij. Tijdens de zitting verklaarde 1 van de mannen dat hij dacht dat er tabak in de pakketten zat. Kijkend naar deze combinatie van omvang en gewicht vindt de rechtbank deze verklaring niet geloofwaardig. De rechtbank oordeelt dat beiden mannen de aanmerkelijke kans hebben aanvaard dat zij harddrugs uit Nederland gingen vervoeren.

Onderdeel van een groter geheel

De rol van de mannen was onmisbaar binnen deze drugssmokkel. Dat rechtvaardigt een forse gevangenisstraf. De rechtbank komt wel tot een lagere straf dan door de officier van justitie is geëist. Hoewel er sprake lijkt te zijn van een behoorlijk georganiseerd verband, krijgt de rechtbank niet de indruk de mannen leidende rollen hebben gespeeld in het geheel. De mannen lijken te zijn aangestuurd door anderen die zelf niet het risico wilde lopen om gepakt te worden met deze lading.

Uitspraken