Laden...

20-jarige man veroordeeld voor betrokkenheid bij vechtpartij in Zutphen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 20-jarige man veroordeeld voor betrokkenheid bij vechtpartij in Zutphen
Zutphen, 06 augustus 2020

De rechtbank veroordeelt een 20-jarige man uit Zutphen voor zijn betrokkenheid bij een vechtpartij in diezelfde plaats. Hij krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en een taakstraf van 180 uur. Ook moet hij een deel van de door het slachtoffer gevorderde schadevergoeding betalen.

In december 2018 is de man na het uitgaan betrokken bij een vechtpartij tussen 2 groepen jongens. De groepen kenden elkaar niet. Na wat geschreeuw over en weer is de Zutphenaar de eerste die op de groep andere jongens afstapt. Daarna loopt de situatie onnodig en flink uit de hand. Het slachtoffer raakte daarbij gewond en ervaart ook nu nog de psychische en praktische gevolgen.

Geweld in vereniging

Er zijn onafhankelijke getuigen die verklaren over het geweld dat zij hebben gezien, maar uit deze verklaringen volgt niet wie welk geweld op wie heeft uitgeoefend. Er is geen bewijs dat juist de Zutphenaar de verwondingen bij het slachtoffer veroorzaakt heeft. Daarom kan de aanklacht van de officier van justitie – het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel – niet worden bewezen.  Maar dat de man op een openbare plek geweld heeft gebruikt tegen het slachtoffer vindt de rechtbank wel bewezen.

Tapgesprekken

De man meldt in een WhatsApp-bericht kort na de vechtpartij dat hij ‘gezeur’ heeft gehad. Ook lijkt hij zich in tapgesprekken alleen druk te maken over de mogelijkheid dat hij wordt aangehouden en hoe een en ander in de pers is beschreven. Hij bekommert zich totaal niet om de verwonding van het slachtoffer. Dit alles rekent de rechtbank de man zwaar aan.

Bijzondere voorwaarden

De rechtbank legt een hogere straf op dan geëist is door de officier van justitie, namelijk een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en een taakstraf van 180 uur. Aan het voorwaardelijke gedeelte worden bijzondere voorwaarden verbonden, zoals een proeftijd van 2 jaar, een meldplicht en de verplichting om mee te werken aan een behandeling en woonbegeleiding.

Schadevergoeding

Aangezien het slachtoffer door de gevolgen van de vechtpartij studievertraging heeft opgelopen, begroot de rechtbank de totale schade op ruim 26 duizend euro. De Zutphenaar kan niet hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor dit bedrag. Omdat (nog) niet is vastgesteld dat behalve de Zutphenaar ook anderen aansprakelijk zijn voor de opgelopen schade. Daarom matigt de rechtbank de schadevergoeding die de Zutphenaar moet betalen tot ruim 5000 euro.

Uitspraken