Laden...

20 maanden cel voor faillissementsfraude

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 20 maanden cel voor faillissementsfraude
Zutphen, 17 november 2022

De rechtbank veroordeelt een 55-jarige man uit de gemeente Montferland tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De man maakte zich - zowel privé als in zijn functie als bestuurder van rechtspersonen schuldig aan faillissementsfraude. 

Illustratieve afbeelding

Tussen januari 2014 en augustus 2017 en onttrok de man na een faillissement onder andere goederen aan de boedel. Hij sluisde door middel van oplichting en valsheid in geschrifte grote geldbedragen weg. Daarnaast maakte de man valse facturen op om daarmee ten onrechte omzetbelasting bij de Belastingdienst terug te vragen. Tenslotte bemoeilijkte de man de afwikkeling van de faillissementen door de administratie niet of onvoldoende bij te houden. Hierdoor konden de curatoren die de faillissementen afwikkelden moeilijk hun werk doen. 

Strafbepaling

De rechtbank legt een iets lagere straf op dan door de officier van justitie is geëist. Dit komt doordat de man de fraude al een aantal jaren terug pleegde en het lang duurde voordat de zaak op zitting kwam. De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk, passend. Aan het voorwaardelijke deel van de straf is een proeftijd van 2 jaar.

 


Uitspraken