Laden...

24 maanden cel en tbs voor poging doodslag op ex-partner

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 24 maanden cel en tbs voor poging doodslag op ex-partner
Zutphen, 07 september 2023

De rechtbank veroordeelt een 47-jarige man uit Zwolle tot een gevangenisstraf van 24 maanden en tbs met voorwaarden voor een poging doodslag en een bedreiging. Daarbij moet hij het slachtoffer ruim 15 duizend euro schadevergoeding betalen. 

De man stak in december 2022 - in hun gezamenlijke woning - zijn (ex-)partner met een mes in haar borststreek en arm. Daarbij liep zij een klaplong, scheur in de nierschors en meerdere steek- en snijwonden op. Alleen door tussenkomst van de oudste zoon stopte de man met het insteken op het slachtoffer.  Voor het steekincident bedreigde de man het slachtoffer ook nog via een spraakbericht.

Strafverzwarend

De man maakte door zijn handelen een grote inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer. De rechtbank vindt het niet alleen strafverzwarend dat de man de partner was van het slachtoffer, maar ook dat tijdens het incident de kinderen van de man en het slachtoffer in huis aanwezig waren en de gevolgen zagen. Uit de voorgelezen slachtofferverklaring tijdens de rechtszaak bleek ook de impact die het incident op het slachtoffer en haar kinderen had.

Persoonlijke omstandigheden

Volgens de deskundigen is de man autistisch, licht verstandelijk beperkt en kampt hij met aanhoudende depressieve klachten. De deskundigen adviseren de rechtbank daarom om de feiten in verminderde mate aan de man toe te rekenen. 


Verminderd toerekeningsvatbaar

De rechtbank houdt bij de strafbepaling rekening met de persoonlijkheidsproblematiek van de man. De rechtbank neemt het deskundigenadvies over en verklaart de man verminderd toerekeningsvatbaar. Ze legt een gevangenisstraf op van 24 maanden. Daarnaast legt zij de tbs-maatregel met voorwaarden op, zoals ook is geadviseerd door de deskundigen. 

Schadevergoeding

Het slachtoffer diende een verzoek tot schadevergoeding in. De rechtbank wijst een geldbedrag van  15 duizend euro toe aan smartengeld voor het steekincident en 355 euro aan materiële schade. Het slachtoffer vorderde ook nog smartengeld voor de bedreiging, maar de rechtbank verklaart het slachtoffer niet-ontvankelijk voor dat deel van de vordering. 

Uitspraken