Laden...

25 maanden cel voor 'vegan streaker' na brandstichting bij eendenslachterij Ermelo

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 25 maanden cel voor 'vegan streaker' na brandstichting bij eendenslachterij Ermelo
Zutphen, 16 november 2020

De rechtbank veroordeelt een 35-jarige man uit Culemborg tot een gevangenisstraf van 25 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De man stichtte op 28 mei 2020 brand bij een eendenslachterij in Ermelo. 

De man stak op 28 mei 2020 midden in de nacht een vrachtwagen en vrachtwagentrailers van de eendenslachterij in brand. Hierdoor hebben de bewoners van 6 omliggende huizen hun woning moeten verlaten. Met de brandstichting bracht hij de bewoners ernstig in gevaar aangezien een brand zich snel en onbeheerst kan ontwikkelen. De rookontwikkeling alleen al kan levensbedreigend zijn. Dat bij deze brand geen slachtoffers zijn gevallen is niet aan de man te danken.

​Onvoldoende bewust van risico’s voor de omgeving

Uit het rapport van de reclassering komt naar voren dat de man die bekendstaat als de ‘vegan streaker’ een vooraanstaand figuur is in de wereld van dierenactivisten. Als gevolg van zijn acties is hij meerdere keren in contact gekomen met politie en justitie, in zowel binnen- als buitenland.

Er zijn geen aanwijzingen dat de man doelbewust personen en/of dieren in gevaar wil brengen. Maar hij aarzelt niet om materiële schade te veroorzaken om zijn doelen te bereiken. Hierbij lijkt hij zich onvoldoende bewust van bijkomende risico's voor de omgeving en de impact op slachtoffers. De man heeft spijt betuigd en gebruikte niet eerder in deze mate geweld. Daarom schat de reclassering het de kans dat hij nog een keer geweld zal gebruiken laag in.

Proeftijd en schadevergoeding

De rechtbank vindt dit een ernstig delict en vindt daarom een gevangenisstraf passend. De rechtbank legt 10 maanden cel voorwaardelijk op met een proeftijd van 3 jaar. Dit is een stok achter de deur, om te voorkomen dat verdachte opnieuw strafbare delicten pleegt. Daarbij moet de man een schadevergoeding van ruim 5000 euro betalen aan de eendenslachterij.

Uitspraken