Laden...

3 jaar cel voor poging doodslag en openlijke geweldpleging

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 3 jaar cel voor poging doodslag en openlijke geweldpleging
Zutphen, 30 januari 2024

De rechtbank veroordeelt een 38-jarige man uit Harderwijk voor poging tot doodslag en openlijke geweldpleging. Hij krijgt hiervoor een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. 

De man dacht dat zijn vrouw vreemdging met het slachtoffer. De man observeerde het slachtoffer daarom met een aantal anderen midden in de nacht bij zijn vakantiewoning. Het slachtoffer reed nietsvermoedend weg in zijn auto, waarna de man en de anderen hem achtervolgden. 

De man botste vervolgens - terwijl hij en het slachtoffer op hoge snelheid reden - doelgericht tegen de linker achterkant van de auto van het slachtoffer aan. Het slachtoffer verloor daardoor de controle over het stuur en met botste met hoge snelheid tegen een boom aan. Vervolgens mishandelde de man en de anderen het slachtoffer door op zijn hoofd en benen te slaan en schoppen. 

Totaal ontremd gedrag

De rechtbank neemt de man dit alles zeer kwalijk. Er was sprake van totaal ontremd gedrag. De man gedroeg zich uiterst agressief. Alleen al de aanrijding zelf had voor het slachtoffer fataal kunnen aflopen. Vervolgens koos de man er ook nog eens voor om met z’n allen op het slachtoffer in te slaan en te schoppen, terwijl die net met hoge snelheid tegen een boom was gebotst. De man maakt door zijn handelen een forse inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer. Het is een wonder dat het slachtoffer niet is overleden of zwaardere verwondingen aan de aanrijding en mishandeling overhield. 

Straf

De rechtbank kijkt bij het bepalen van de strafmaat naar straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. Daarbij volgt de rechtbank het advies van de reclassering dat de man begeleiding nodig heeft bij het meer zelfstandig functioneren. 

De rechtbank legt daarom een gevangenisstraf van 3 jaar op, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo geldt een meldplicht bij de reclassering, een verplichte behandeling en een locatie- en contactverbod met het slachtoffer. De tijd die de man in voorarrest doorbracht wordt op de straf in mindering gebracht. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de man het slachtoffer een schadevergoeding van 5 duizend euro aan immateriële schade betalen. 


Uitspraken