3 jaar gevangenisstraf voor aanslag met vuurwerkbom op woning Somalisch gezin

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 3 jaar gevangenisstraf voor aanslag met vuurwerkbom op woning Somalisch gezin
Arnhem, 13 oktober 2017

De rechtbank heeft een 22-jarige man uit Pannerden veroordeeld voor de aanslag op de woning van een Somalisch gezin in Pannerden. Hij kreeg een celstraf van 3 jaar.

Vuurwerkbom en pamfletten

Op 17 december 2015 werd het Somalische gezin opgeschrikt door een explosie, die werd veroorzaakt door een vuurwerkbom aan het raam van hun woning. De woning werd hierdoor beschadigd. Naast de ravage trof de bewoonster twee pamfletten aan die waren opgehangen op de woning, met een foto van Geert Wilders en daaronder de tekst: 'Blank is beter, eigen volk eerst! Allochtonen moeten weg hier! Dit is pas het begin!'. Het getroffen gezin, dat jaren geleden naar Nederland vluchtte, voelde zich ook hier niet langer veilig en is daarom verhuisd.

Bewezenverklaring

Volgens de rechtbank is de man - samen met een ander - verantwoordelijk is voor de explosie. De man ontkende dat hij iets te maken had met de vuurwerkbom. Hij was tegen de huisvesting van asielzoekers in zijn buurt en had daarom de posters gemaakt en ergens opgehangen. Die posters zijn volgens hem kort daarna door iemand anders gebruikt bij de aanslag. Deze verklaring vindt de rechtbank ongeloofwaardig, kijkend naar de getuigenverklaringen en het technisch bewijs.
De man heeft met zijn daad 3 strafbare feiten begaan: het veroorzaken van een ontploffing met gevaar voor goederen en personen, bedreiging en belediging van een groep mensen op basis van hun afkomst en het aanzetten tot haat en geweld

Maatschappelijk aspect

Het debat over het immigratie- en integratievraagstuk wordt steeds heftiger gevoerd. Daarbij worden de grenzen van het recht op vrijheid van meningsuiting regelmatig verkend. Met deze daad heeft de dader overduidelijk alle grenzen overschreden. Het druist in tegen het in onze Grondwet verankerde gelijkheidsbeginsel en tegen het verbod op discriminatie. Hiermee heeft hij niet alleen op een volstrekt ongeoorloofde wijze zijn eigen ongenoegen geuit, maar ook de kans geriskeerd dat gelijkgestemden zijn voorbeeld zouden opvolgen.

Straf

De strafbare feiten die de man heeft gepleegd zijn zo ernstig dat de rechtbank aan hem een gevangenisstraf van 3 jaar heeft opgelegd, ondanks dat hij geen relevant strafblad heeft. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van 1.000 euro betalen voor het leed en de schade die hij heeft aangericht. De eis van 5 jaar gevangenisstraf vindt de rechtbank te hoog, kijkend naar de straffen die in zaken met een vergelijkbaar geweldsaspect worden opgelegd.

Uitspraken

Meest gelezen berichten