Laden...

3 maanden celstraf voor babbeltrucs bij bejaarden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 3 maanden celstraf voor babbeltrucs bij bejaarden
Arnhem, 02 mei 2023

De rechtbank veroordeelt een 25-jarige man tot een gevangenisstraf van 3 maanden. De man maakte zich schuldig aan de oplichting van 3 bejaarde slachtoffers. 

De man deed zich in februari 2022 voor als pakketbezorger die betaald moest worden voor de bezorging van een poststuk. Hij bewoog daarmee de slachtoffers om hun pinpas af te geven en hun pincode in te laten toetsen. Vervolgens verwisselde hij hun bankpas voor een andere pas en pinde hij geld van de bankrekeningen van de slachtoffers. Tijdens de zitting legde de man een bekennende verklaring af. 

Doelbewust

De rechtbank rekent het de man aan dat hij doelbewust kwetsbare ouderen als slachtoffer uitkoos, van wie hij eenvoudig en zonder veel risico geld kon stelen. De man maakte hiermee op een geraffineerde misbruik van het vertrouwen van deze slachtoffers in hun medemens. Het gevoel van veiligheid dat iedereen rondom zijn eigen huis zou moeten hebben, is daardoor ook geschaad. De ernst van deze feiten vraagt om het opleggen van een gevangenisstraf. 

Andere veroordeling

De rechtbanken Noord-Holland veroordeelde de man al eerder tot een gevangenisstraf van 36 maanden - waarvan 12 maanden voorwaardelijk - voor meerdere oplichtingen. Deze oplichtingen pleegde hij ná de 3 feiten die bij deze rechtbank voorliggen. Als deze feiten allemaal tegelijk waren behandeld, was een lagere totale straf opgelegd dan wanneer 2 rechtbanken zich hier afzonderlijk over moeten buigen. Hiermee houdt de rechtbank in het voordeel van de man rekening bij het bepalen van de hoogte van de straf.

Geen voorwaardelijk strafdeel

Alles bij elkaar legt de rechtbank een gevangenisstraf op van 3 maanden. Er wordt geen voorwaardelijk deel met bijzondere voorwaarden meer opgelegd, omdat die al zijn opgelegd in door de rechtbank Noord-Holland in de andere strafzaak. 

Uitspraken