Laden...

30 maanden cel voor Tielenaar na neersteken broer met keukenmes

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 30 maanden cel voor Tielenaar na neersteken broer met keukenmes
Zutphen, 24 januari 2023

De rechtbank veroordeelt een 46-jarige man uit Tiel tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 15 maanden voorwaardelijk. De man is veroordeeld voor een poging doodslag, omdat hij zijn broer met een keukenmes in zijn buik stak. 

De broers hadden op 10 mei 2022 ruzie in hun woning in Tiel. De man vertrok in eerste instantie naar zijn nieuwe woning, maar kwam later terug. Toen kregen zij weer ruzie. De man pakte een keukenmes van 30 centimeter en hield dat voor zich. De rechtbank oordeelt dat de man zijn broer met het mes stak. De man is vervolgens weggegaan en belde 112. Zijn broer moest aan zijn verwondingen geopereerd worden, waarbij zijn galblaas is verwijderd en zijn lever gedeeltelijk is gehecht.

Opzet en geen geslaagd beroep op noodweer

De man zei dat hij zijn broer niet opzettelijk stak, maar dat zijn broer in het mes liep dat de man vasthield. Daarom deed hij een beroep op noodweer en noodweerexces. Hier gaat de rechtbank niet in mee.  Door het mes vast te houden op buikhoogte en de man daadwerkelijk te steken aanvaarde hij de kans dat dat zijn broer door de messteek zou komen te overlijden. In de buik zitten namelijk slagaders en belangrijke organen.

De rechtbank gaat ook niet mee in  het beroep op noodweer. Omdat de man degene was die het mes pakte, is de rechtbank van oordeel dat hij degene was die een gevaarlijke situatie creëerde en niet andersom.

Straf gelijk aan eis

De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 15 maanden voorwaardelijk. Dat was ook de eis van de officier van justitie. Daarbij legt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden op waar de man zich aan moet houden, waaronder behandeling door een zorgverlener en een contactverbod met zijn broer. Bij deze strafoplegging is de rechtbank ervan uitgegaan dat het handelen verminderd aan de man is toe te rekenen omdat hij een persoonlijkheidsstoornis heeft.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan zijn broer een schadevergoeding van 2.300 euro betalen.

Uitspraken