Laden...

32 maanden cel voor winkeldiefstal bij drogisterijen door heel Nederland

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 32 maanden cel voor winkeldiefstal bij drogisterijen door heel Nederland
Zutphen, 26 februari 2024

De rechtbank veroordeelt een 37-jarige vrouw uit Roemenië tot een gevangenisstraf van 32 maanden voor het plegen van 32 winkeldiefstallen. Daarbij moet de vrouw aan de benadeelde winkels een schadevergoeding betalen van ruim 8.700 euro.

Illustratieve afbeelding

De vrouw maakte zich in korte tijd in verschillende regio's (waaronder Gelderland) schuldig aan 30 winkeldiefstallen bij Kruidvat-filialen en 2 winkeldiefstallen bij filialen van Trekpleister. De vrouw stal grote hoeveelheden make-up van bepaalde merken.

Mobiel banditisme

De rechtbank oordeelt dat sprake is van mobiel banditisme. Dit zijn (vaak) internationaal rondtrekkende bendes die in korte tijd allerlei vermogensdelicten plegen en daar hun geld mee verdienen. Mobiel banditisme wordt in de regel zwaarder bestraft dan 'reguliere' winkeldiefstallen, aangezien daders bij mobiel banditisme doelbewust planmatig en berekend te werk gaan.

Planmatige en professionele werkwijze

De vrouw pleegde in zeer korte tijd - verspreid over een groot deel van Nederland - meer dan 30 winkeldiefstallen. Zij bezocht soms zelf meerdere filialen op 1 dag. Daarbij stal ze grote hoeveelheden make-up. Make-up zijn makkelijk te verhandelen goederen. Bij de diefstallen maakte de vrouw gebruik van een geprepareerde tas. Dit getuigt van een planmatige en professionele werkwijze. Verder lijkt het erop dat de vrouw geen binding heeft met Nederland. Ze heeft geen vaste woon- en verblijfplaats, sociaal netwerk of werk in Nederland. 

Ondanks dat de vrouw voorafgaand aan de ten laste gelegde feiten niet eerder is veroordeeld voor een strafbaar feit in Nederland, vindt de rechtbank alleen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. Daarbij kijkt ze naar de hoeveelheid diefstallen en de planmatige en professionele werkwijze. De rechtbank legt een gevangenisstraf van 1 maand per diefstal op. In totaal legt ze aan de vrouw een celstraf van 32 maanden op.

Schadevergoeding

Tot slot moet de vrouw aan verschillende filialen van Kruidvat en Trekpleister schadevergoeding betalen voor de weggenomen spullen. Het gaat hier om een totaalbedrag van ruim 8.700 euro.

Uitspraken