Laden...

36 maanden cel voor poging doodslag door steken met kapotte fles in hals

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 36 maanden cel voor poging doodslag door steken met kapotte fles in hals
Arnhem, 19 maart 2020

De rechtbank veroordeelt een 31-jarige man uit Arnhem voor poging doodslag. Hij  stak met een kapotte fles in de hals van het slachtoffer. Daarnaast maakte hij zich ook schuldig aan het stelen van scooter. De man krijgt voor deze misdrijven een celstraf van 36 maanden opgelegd.

Op 8 november 2019 kregen 2 mannen in de Spar vlakbij het station in Arnhem ruzie. Buiten sloeg de man een flesje kapot en stak daarmee het slachtoffer in de hals. Daarna stal hij een scooter in de buurt van het incident om snel weg te komen. Meerdere getuigen zagen dit.

Poging doodslag

Het slachtoffer liep bij de steekpartij verwondingen op aan zijn linkerwang en op de linker kaaklijn. Volgens de letseldeskundige zit de halsslagader in de buurt van deze verwondingen. Wanneer de halsslagader geraakt zou zijn, had dit binnen enkele minuten tot de dood kunnen leiden. Volgens de rechtbank aanvaardt de man hiermee de kans - door met het kapotte flesje uit te halen naar de zijkant van de hals van het slachtoffer - dat het slachtoffer zou komen te overlijden. Volgens de rechtbank kan het handelen van de Arnhemmer daarom als poging doodslag worden aangemerkt.

Geen noodweer

De advocaat van de man deed een beroep op noodweer. De advocaat gaf aan dat het slachtoffer meerdere keren in de supermarkt en daarbuiten geweld gebruikte tegen de man. Volgens de advocaat sloeg de man alleen het flesje kapot om zich te verdedigen. Op enig moment kwam het flesje toen in aanraking met de hals van het slachtoffer.

De rechtbank verwerpt dit verweer. Uit de camerabeelden van binnen in de Spar blijkt dat de man  zelf de confrontatie met het slachtoffer opzocht. Uit geen enkele getuigenverklaring blijkt bovendien dat op het moment dat de man het flesje kapot sloeg en daarmee stak, er sprake was van een geweld van de kant van het slachtoffer. De man stak uit het niets zonder dat er een klap aan vooraf ging en zonder dat hij op dat moment in het nauw gedreven was.

​Doelgerichte actie

Volgens de rechtbank was het steken in de hals een doelgericht actie. De man maakte daarbij gebruik van een potentieel dodelijk wapen. Het slachtoffer liep daardoor blijvende littekens op, waardoor hij zijn leven lang met het steekincident geconfronteerd zal worden.

Straf hoger dan geëist, zonder bijzondere voorwaarden

De officier van justitie eiste 30 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk met daarbij een aantal bijzondere voorwaarden. De reclassering kreeg geen goed beeld van de man en het is niet duidelijk of hij met gedragsproblemen kampt. Daarom is het volgens de rechtbank beter om bijzondere voorwaarden te laten formuleren op het moment dat de man in aanmerking komt voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Om die reden wordt een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd die langer is dan geëist. De rechtbank legt daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 36 maanden op. Tot slot moet de man een schadevergoeding van 2.500 euro aan het slachtoffer betalen.

Uitspraken