Laden...

4 jaar cel en miljoenenontneming voor man uit Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 4 jaar cel en miljoenenontneming voor man uit Arnhem
Arnhem, 22 februari 2018

Een 46-jarige man uit Arnhem heeft van 2009 tot en met begin 2014 -  samen met een ander - meerdere personen opgelicht. Ook heeft hij ruim 3 miljoen euro witgewassen en had hij wapens in bezit. De rechtbank veroordeelt hem tot een gevangenisstraf van 4 jaar en ontneemt hem ruim 3 miljoen euro. Dit bedrag heeft hij naar het oordeel van de rechtbank verkregen door het plegen van de strafbare feiten.

Geld in buitenland

De mannen lieten meerdere personen geloven dat zij beschikten over honderden miljoenen in het buitenland. Dit geld zou vrijkomen nadat boetes werden betaald en hiervoor vroegen zij geld aan de slachtoffers. Ook vertelden zij slachtoffers dat zij het geleende geld zouden investeren. In alle gevallen beloofden ze een (fors) rendement. Volgens de rechtbank heeft de man zelf al het geld opgemaakt. Hij leefde in luxe, reed in dure auto’s en vergokte veel geld in het casino.

Witwassen en wapenbezit

Daarnaast heeft de man ruim 3 miljoen euro witgewassen, door het geld contant op te nemen en over te maken aan derden die het geld voor hem contant opnamen. Ook zijn in de woning van de man wapens aangetroffen, namelijk een pistool, pepperspray en een paintballpistool.

Straf conform eis

De rechtbank rekent het de man aan dat hij een lange periode, stelselmatig en op grove wijze misbruik heeft gemaakt van het vertrouwen dat zijn slachtoffers in hem en zijn mededader hadden. Ook heeft de man niet geleerd van een eerdere veroordeling voor een soortgelijk feit, want hij heeft zijn handelswijze gewoon voortgezet. In het voordeel van de man houdt de rechtbank – net als de officier van justitie - rekening met het tijdsverloop van de strafzaak. Rekening houdend met bovenstaande omstandigheden vindt de rechtbank een gevangenisstraf van 4 jaar passend. Dit komt overeen met de eis van de officier.

Uitspraken