Laden...

40 maanden gevangenisstraf voor seksuele delicten met nichtjes

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 40 maanden gevangenisstraf voor seksuele delicten met nichtjes
Zutphen, 20 juli 2020

De rechtbank veroordeelt een 62-jarige man uit Arnhem voor uiteenlopende seksuele delicten waarvan zijn 4 nichtjes meerdere keren het slachtoffer zijn geworden. De man krijgt een  gevangenisstraf van 40 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. Aan de proeftijd zitten bijzondere voorwaarden verbonden, zoals een behandeling en toezicht.

De man maakte zich een lange periode schuldig aan uiteenlopende seksuele delicten met zijn nichtjes. De man maakte ook foto’s en filmpjes van het misbruik. Daarnaast filmde hij stiekem een ander nichtje en haar vriendinnen terwijl zij onder de douche stonden.

Misbruik van vertrouwen

De man dwong  op een slinkse manier zijn nichtjes de seksuele handelingen te ondergaan of te begaan. Het waren jonge meiden die in een kwetsbare leeftijd zaten. Zij en hun ouders vertrouwden de man, die als oom al vanaf jongs af aan in hun leven was. De man heeft hun onbevangenheid en seksuele vrijheid afgenomen en hen het gevoel gegeven dat het normaal was wat zij moesten ondergaan. De impact hiervan zullen zij ook nog een lange tijd met zich dragen. De man nam op geen enkele wijze verantwoordelijkheid voor zijn daden.

Strafbepaling

De eis van de officier van justitie doet nauwelijks recht aan de ernst van de feiten en de gevolgen daarvan voor de slachtoffers. Toch volgt de rechtbank deze eis, omdat de slachtoffers dit nadrukkelijk hebben verzocht. Het gaat om feiten die hen zijn aangedaan en inbreuk hebben gemaakt op hun lichamelijk integriteit, daarom ziet de rechtbank aanleiding om aan hun belangen het meeste gewicht toe te kennen bij het bepalen van de hoogte van de straf. 

Herhaling voorkomen

De rechtbank vindt het heel belangrijk dat de man de gevolgen van zijn handelen begrijpt en ze wil voorkomen dat zoiets nog een keer kan gebeuren. Dat kan niet zonder behandeling en toezicht, daarom legt de rechtbank dit aan de man op als bijzondere voorwaarden in het voorwaardelijke strafdeel.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een schadevergoeding van in totaal ruim 45 duizend euro betalen aan zijn nichtjes.

Uitspraken