Laden...

5 jaar cel voor vernielen huis ex-partner met levensgevaar

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 5 jaar cel voor vernielen huis ex-partner met levensgevaar
Arnhem, 05 september 2019

De rechtbank veroordeelt een 57-jarige man uit Gendt voor het vernielen van de woning van zijn ex-partner, waarbij gemeen gevaar voor goederen en levensgevaar voor zijn ex-partner te duchten was.  Daarnaast heeft hij haar auto vernield. Hij krijgt een gevangenisstraf van 5 jaar opgelegd.

In de nacht van 15 maart 2019, uitgerekend op de verjaardag van zijn ex-partner, ging de man naar haar woning. Met de sorteerknijper van een graafmachine sloeg hij op het dak van de woning, precies ter hoogte van de slaapkamer en het bed van zijn ex-partner . Zij bevond zich in de slaapkamer op het moment dat de man met de sorteerknijper door het dak ging. Dat de vrouw hierbij niet gewond raakte of onder het puin bedolven werd, is alleen te danken aan het feit dat zij wakker was geworden en uit bed was gegaan. De rechtbank merkt dit handelen aan als levensgevaar voor het slachtoffer.

Impact

Het slachtoffer heeft die nacht gevreesd voor haar leven. De gebeurtenis had een enorme impact gehad op haar. Daarnaast richtte de man een aanzienlijke ravage aan, zowel in en aan de woning als aan de auto van het slachtoffer.

Onvoorwaardelijke straf

De deskundigen adviseerden om een deels voorwaardelijke straf op te leggen, met daaraan bijzondere voorwaarden verbonden. De officier van justitie eiste dan ook een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De rechtbank gaat daar niet in mee en legt een hogere straf op. Volgens de rechtbank doet de geëiste straf geen recht aan de ernst van de feiten. De rechtbank betrekt bij de strafbepaling vooral het levensgevaar dat zich voor het slachtoffer concreet heeft voorgedaan. Daarnaast heft de rechtbank de schorsing van de voorlopige hechtenis op.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man een bedrag van bijna 4 duizend euro aan schadevergoeding aan zijn ex-partner betalen.

Uitspraken