Laden...

5 maanden cel voor man die verpleegkundigen kopstoot gaf en beet

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 5 maanden cel voor man die verpleegkundigen kopstoot gaf en beet
Arnhem, 10 oktober 2018

De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Druten tot een gevangenisstraf van 5 maanden. De man krijgt deze straf omdat hij een verpleegkundige in de zij beet. Een andere verpleegkundige hield hij aan de haren vast en gaf daarna een kopstoot. Verder moet de man aan beide verpleegkundigen een schadevergoeding betalen van samen bijna 1.500 euro.

Op 13 juni 2018 raakte de man in conflict met 1 van zijn begeleiders in de Ggz-instelling waar hij op dat moment verbleef. Hij beet deze verpleegkundige toen met kracht in de zij, waardoor een wond en een klemblaar ontstonden. De rechtbank oordeelt dat de man daarmee probeerde om deze verpleegkundige zwaar lichamelijk letsel toe te brengen. De dag erna greep de man een andere verpleegkundige bij de haren vast en gaf daarna een kopstoot. De artsen in het ziekenhuis constateerden een lichte hersenschudding bij deze verpleegkundige. De rechtbank oordeelt dat de man zich hiermee schuldig maakte aan mishandeling.

Inspannen voor zijn welzijn

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij met zijn gedrag mensen die zich dagelijks inspannen voor zijn welzijn en dat van andere cliënten, pijn bezorgde en verwondde. Ook tastte hij hun gevoel van veiligheid op het werk aan.

Geen verplichte behandeling

Uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat de man lijdt aan schizofrenie en dat hij een verstandelijke beperking heeft. Maar de rechtbank kan aan de man geen verplichte behandeling opleggen, omdat zijn verblijfsvergunning is verlopen en hij op dit moment illegaal in Nederland verblijft. Kijkend naar de ernst van de feiten vindt de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 5 maanden een passende straf.

Uitspraken