Laden...

50 maanden celstraf voor chauffeur drugsauto

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 50 maanden celstraf voor chauffeur drugsauto
Zutphen, 27 augustus 2021

De rechtbank veroordeelt een 30-jarige man uit Hamburg (Duitsland) voor het vervoeren van ruim 20 kilo cocaïne samen met een andere man uit die plaats. Hij krijgt een celstraf van 50 maanden.

De blokken cocaïne waren verstopt in een verborgen ruimte van een Citroën met Duits kenteken. De man was de chauffeur. Hij was op 3 mei 2021 met de auto vanuit Duitsland naar Rotterdam gereden. Nog geen 18 uur later vertrok hij in het holst van de nacht weer uit Rotterdam richting Duitsland samen met de bestuurder van een BMW. De BMW reed op ongeveer een minuut afstand voor hem als voorverkenner.

Politieagenten onderwierpen beide bestuurders aan een verkeerscontrole. De bestuurder van de Citroën vertoonde zenuwachtig gedrag en de bestuurder van de BMW verklaarde in strijd met eerdere bevindingen van de politie. Bovendien lag er een sleutel van de Citroën in de BMW. Er ontstond bij de agenten een vermoeden van een verborgen ruimte in de auto. Die ruimte troffen zij bij een meer uitgebreid onderzoek ook aan. In die ruimte was de cocaïne verstopt. 

Opsporingsonderzoek rechtmatig

De rechtbank verwerpt het verweer van de verdediging dat er sprake is van een onrechtmatig opsporingsonderzoek.

Het kenteken van de Citroën stond bij de politie geregistreerd omdat er al aanwijzingen waren dat in de auto een verborgen ruimte was aangebracht. De politie kreeg zodoende een melding toen de auto weer opdook. Op grond van de wet mocht de politie een baken onder de Citroën plaatsen om de auto te volgen. Ook als de politie bezig is met een opsporingsonderzoek, mag een gewone verkeerscontrole plaatsvinden. Die controle voerde de politie ook uit. Pas op het moment dat - door het gedrag van beide bestuurders - een gerechtvaardigde verdenking van een strafbaar feit ontstond, is de auto doorzocht. 

Wist van drugs

De man zegt niets van de drugs te weten en de bestuurder van de BMW niet te kennen. De Citroën stond op naam van zijn zus, maar volgens hem was de auto niet van haar. Van wie de auto dan wel zou zijn, wil hij niet zeggen. Dat de man speciaal voor een seksdate van Hamburg naar Rotterdam was gereden, vindt de rechtbank niet geloofwaardig. De man heeft bij de politie niets willen zeggen en op de zitting heeft hij geen enkele informatie gegeven om zijn verklaring te kunnen controleren.

Straf gelijk aan eis

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 50 maanden. De rechtbank vindt dit een passende straf. Het gaat om een grote hoeveelheid drugs en de man is in Duitsland eerder veroordeeld voor uit -of invoer van wapens. Dat de man als chauffeur van de drugsauto misschien meer risico liep om gepakt te worden dan de bijrijder is geen reden voor een lagere straf. De andere man is niet vervolgd door het Openbaar Ministerie.

De Citroën met de verborgen ruimte wordt vernietigd.

Uitspraken