Laden...

6 jaar cel en tbs voor poging doodslag willekeurig slachtoffer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 6 jaar cel en tbs voor poging doodslag willekeurig slachtoffer
Arnhem, 26 januari 2023

De rechtbank veroordeelt een 30-jarige man uit Zoetermeer voor poging doodslag op een willekeurig slachtoffer. Daarbij wordt hij veroordeeld voor ongeoorloofd wapenbezit. De man krijgt een gevangenisstraf van 6 jaar en tbs met dwangverpleging. Ook moet hij aan de vrouw een schadevergoeding betalen. 

Illustratieve afbeelding

Het slachtoffer kwam in de namiddag van 16 mei 2022 aan bij haar woning in Arnhem. Een voor haar onbekende man sprak haar aan met de vraag of hij daar moest zijn. Het slachtoffer en haar partner gaven aan dat zij niemand verwachtten en gingen hun huis binnen. Kort daarna belde de man bij het slachtoffer aan. Toen het slachtoffer de deur wilde sluiten, pakte de man een pistool en schoot op haar. De vrouw liep hierdoor verwondingen op aan haar arm en borst. Zij heeft nog altijd veel last van het incident.

Verklaring man ongeloofwaardig

De man legde ter terechtzitting een verklaring af. Hij zei dat hij nog geld kreeg van de mannelijke bewoner van het huis in verband met een drugsdeal en dat hij hem schrik wilde aanjagen. De rechtbank vindt deze verklaring ongeloofwaardig. Zijn verhaal vindt op geen enkele manier steun in de rest van het dossier. Daaruit komt namelijk sterk het beeld naar voren dat de vrouw een volstrekt willekeurig gekozen slachtoffer is.

Strafbepaling

De deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben vanwege de weigerende houding van de man beperkt advies kunnen geven. Mede aan de hand van eerdere rapportages, waarbij een stoornis is vastgesteld, en het oninvoelbare gedrag van verdachte ter terechtzitting ziet de rechtbank op basis van dit beperkte advies en het bijbehorende rapport voldoende grond om vast te stellen dat bij de man sprake is van een ziekelijke stoornis. De rechtbank legt daarom naast een langdurige gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging op.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man aan de vrouw een schadevergoeding betalen van ruim 18 duizend euro.

Uitspraken