6 mannen veroordeeld voor deelname ontvoering Zaltbommel

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 6 mannen veroordeeld voor deelname ontvoering Zaltbommel
Arnhem, 02 augustus 2018

De rechtbank veroordeelt 6 mannen tot straffen die uiteenlopen van 3 maanden tot 15 maanden gevangenisstraf voor hun deelname aan een ontvoering. Daarnaast krijgen 3 mannen een forse werkstraf. Het slachtoffer was een andere man die ze ervan verdachten een hoeveelheid van ongeveer 9,5 kilo hennep van hen te hebben geript.

Een aantal van de mannen overviel het slachtoffer op 27 februari 2015 in zijn woning in Zaltbommel. Ze mishandelden en bedreigden het slachtoffer. Dit alles gebeurde ‘s nachts in een woonwijk. De buren werden wakker van lawaai en geschreeuw dat door ‘merg en been’ ging. Het slachtoffer werd vervolgens meegenomen in een auto en vastgebonden met tiewraps. Vanuit Zaltbommel reed een aantal van de mannen met het slachtoffer naar Breda en vervolgens naar Dordrecht. Daar werd het slachtoffer tot 1 maart 2015 tegen zijn wil vastgehouden. Hij was bijna de gehele periode vastgebonden.

Poging tot afpersing

Een 27-jarige man uit Oosterhout (Noord-Brabant) en 32-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland hadden deze ontvoering bedacht met als doel om de geripte hennep terug te krijgen. In de zaken van deze 2 mannen vindt de rechtbank dan ook een poging tot afpersing bewezen. Het is bij een poging gebleven omdat de politie het slachtoffer bevrijdde.

Forse werkstraffen

Voor de meeste van de mannen was de gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest, behalve voor de 2 hoofddaders. Zij moeten terug naar de gevangenis. Daarnaast legt de rechtbank aan een aantal van de mannen een forse werkstraf op, variërend van 100 tot 240 uur, om de ernst van het feit te benadrukken.

Niet voor eigen rechter spelen

De straffen zijn een stuk lager dan de eis van de officier van justitie omdat de feiten dateren uit 2015. Het onderzoek duurde erg lang. Daarnaast had een aantal van de mannen had hun leven opnieuw op een goede manier op de rails gezet.
Hoewel de rechtbank ook heeft gekeken naar de rol van het slachtoffer, benadrukt de rechtbank dat criminelen nooit voor eigen rechter mogen spelen.

De volledige uitspraken publiceren wij binnenkort onder dit nieuwsbericht. 

Uitspraken

Meest gelezen berichten