Laden...

7 jaar cel voor gewelddadige woningoverval in Altforst

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 7 jaar cel voor gewelddadige woningoverval in Altforst
Arnhem, 07 maart 2024

De rechtbank veroordeelt een 50-jarige man voor het plegen van een gewelddadige woningoverval in Altforst. De man krijgt een gevangenisstraf van 7 jaar. 

Op 26 augustus 2022 in de nacht drong de man met 2 andere mannen de woning binnen van zijn voormalige huisbaas. Het slachtoffer werd wakker van zijn blaffende honden en ging naar beneden. De overvallers spoten het slachtoffer vervolgens met pepperspray in zijn gezicht, waardoor hij viel.

De overvallers bonden het slachtoffer later met een touw vast en sloegen hem met een hondenriem. Zij doorzochten ongeveer anderhalf uur lang de woning op zoek naar geld. Met een aantal pakjes shag, een zaklamp en een mobiele telefoon verlieten zij uiteindelijk de woning. Aan het einde van de nacht vond de buurman van het slachtoffer hem in hulpeloze toestand. 

Gevolgen slachtoffer

Het slachtoffer liep als gevolg van de overval een incomplete dwarslaesie op.  Bij vrijwel alle dagelijkse bezigheden is hij afhankelijk van de hulp van derden. Het slachtoffer heeft last van hevige en constante pijnklachten. De gezondheidstoestand van het slachtoffer zal naar verwachting niet meer verbeteren.

Slachtoffer herkent man

Het slachtoffer herkende 1 van de overvallers als de 49-jarige man die als huurder een aantal jaar bij hem in huis woonde.

De man zelf verklaarde tijdens de rechtszaak dat hij wel bij de overval betrokken was, maar alleen als tipgever. Volgens hem was hij de bewuste nacht niet in de woning geweest.

De rechtbank gaat niet mee in die verklaring. Ze oordeelt dat de verklaring van het slachtoffer en zijn herkenning van zijn voormalige huurder als 1 van de overvallers betrouwbaar zijn. Daarnaast trof de politie het DNA van de man aan op het touw en de riem die bij de overval zijn gebruikt. Op de zaklamp die in de auto van de man lag, zat het DNA van het slachtoffer. 

Geen verantwoordelijkheid

De rechtbank rekent het de man aan dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor de woningoverval. Hij lijkt geen berouw te tonen en geen besef te hebben voor de ernstige gevolgen van zijn handelen. Het slachtoffer was een persoon die hem eerder onderdak bood en met wie hij jarenlang als huurder in huis woonde. Het slachtoffer liep bij de overval een incomplete dwarslaesie op en de verwachting is dat hij blijvend aan de beperkingen die dit met zich meebrengt moet lijden. Het slachtoffer is door de overvallers bloedend en vastgebonden aan zijn lot overgelaten. En dat allemaal puur uit geldlust. 

Strafbepaling

De man is eerder al meerdere keren veroordeeld voor verschillende delicten, waaronder geweldsmisdrijven. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 8 jaar. Bij een woningoverval geldt – afhankelijk het toegepaste geweld – een celstraf van 3 tot 5 jaar als uitgangspunt. Als strafverzwarende omstandigheden weegt de rechtbank mee dat de man de overval samen met 2 andere mannen heeft gepleegd, er serieus geweld is gebruikt met zeer ernstige gevolgen en dat het slachtoffer vastgebonden aan zijn lot is overgelaten. Hiermee rekening houdend oordeelt de rechtbank dat een gevangenisstraf van 7 jaar passend en geboden is. 

Schadevergoeding

Tot slot moet de overvaller een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen. Het gaat hierbij om een geldbedrag van ruim 216 duizend euro, waaronder 165 duizend euro aan smartengeld. De beide kinderen van het slachtoffer krijgen elk een vergoeding van 15 duizend euro voor affectieschade.

Uitspraken