Laden...

7 jaar cel voor poging doodslag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 7 jaar cel voor poging doodslag
Zutphen, 12 april 2021

De rechtbank veroordeelt een 41-jarige man uit Harderwijk tot 7 jaar cel voor poging doodslag. Daarbij moet de man in totaal ruim 46 duizend euro aan schadevergoeding betalen. De man stak zijn ex-vrouw meerdere keren. De rechtbank spreekt de man vrij van poging tot moord.

De man en zijn ex-vrouw waren verwikkeld in een echtscheiding. Op 3 juni 2020 stak de man meerdere malen in op zijn ex-vrouw. Dit gebeurde in hun woonruimte in het AZC in het bijzijn van hun zoon. De vrouw is ernstig gewond geraakt en is nog steeds niet volledig hersteld. Zo hield ze aan het incident onder andere ernstig jeukende en ontsierende littekens in haar gezicht over.

Vrijspraak poging tot moord

Dat de man al in een eerder stadium het besluit nam om zijn ex-vrouw te doden vindt de rechtbank niet bewezen. De rechtbank spreekt de man daarom vrij van poging tot moord. De man is na psychologisch en psychiatrisch onderzoek volledig toerekeningsvatbaar verklaard. Bij de strafoplegging houdt de rechtbank verder rekening met het feit dat de man geen openheid over het motief van zijn gedrag heeft gegeven.

Geen voorwaardelijke invrijheidstelling

De man is vreemdeling en verblijft op dit moment niet rechtmatig in Nederland. Volgens de wet komt hij daarom niet in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidsstelling. De rechtbank zou 9 jaar gevangenisstraf opleggen als hij  daarvoor wel in aanmerking zou komen.  Volgens de regels van voorwaardelijke invrijheidsstelling zou de man dan na 6 jaar voorwaardelijk vrij kunnen komen. Daarna moet hij zich vaak nog 3 jaar aan zwaarwegende voorwaarden houden. Dat is nu niet mogelijk en daarom stelt de rechtbank het houden aan deze voorwaarden gelijk aan 1 jaar detentie. De rechtbank legt dus 7 jaar gevangenisstraf op aan de man.

​Schadevergoeding

Uit het onderzoek is voldoende gebleken dat zijn ex-vrouw en zoon door het handelen van de man  rechtstreeks schade hebben geleden. De man moet een schadevergoeding van in totaal ruim 46 duizend euro betalen aan zijn ex-vrouw en zoon.

Uitspraken