Laden...

7 jaar celstraf voor een woningoverval in Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 7 jaar celstraf voor een woningoverval in Arnhem
Arnhem, 18 juni 2019

De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Purmerend tot een gevangenisstraf van 7 jaar voor een gewelddadige woningoverval in Arnhem. Een toentertijd 78-jarige vrouw werd in 2016 op klaarlichte dag in haar woning overvallen door 2 daders die haar op brute wijze sieraden en een groot geldbedrag afhandig maakten.

De vrouw stond in haar tuin toen de 2 daders haar mee naar binnen sleurden. Ze hebben de vrouw onder andere aan haar haren de trap op getrokken, in het gezicht geslagen, in haar zij geschopt, tape over haar mond geplakt en haar aan een stoel vastgebonden. Ook hebben ze haar bedreigd met een vuurwapen om de codes van de kluis te krijgen. De vrouw heeft nog wel de gezichtsbedekking van een van de daders af weten te trekken en zijn gezicht gezien. Tot slot hebben de daders de vrouw opgesloten in de kelder en zijn vertrokken met een buit van onder meer ruim 200.000 euro aan juwelen.

Voorverkenning

De man heeft altijd ontkend bij de woningoverval betrokken te zijn. Hij heeft achteraf wel bekend dat hij de vluchtauto heeft gestolen en dat hij drie keer op ‘voorverkenning’ bij de woning in Arnhem is geweest. Drie anderen zouden volgens hem daarna de overval hebben gepleegd.

Verklaringen aangepast

De rechtbank vindt de verklaringen van de man niet geloofwaardig. Hij heeft pas voor het eerst een verklaring afgelegd nadat hij het dossier had bestudeerd. Hij heeft dus zijn verklaring op het bewijs aan kunnen passen. Daarna heeft hij opnieuw een paar keer zijn verklaring aangepast. Geen van zijn verklaringen valt te toetsen omdat hij geen verifieerbare informatie heeft gegeven over de 3 mannen die volgens hem de overval zouden hebben gepleegd.

Strafverzwarende omstandigheden

Op een woningoverval staat gemiddeld een celstraf van 5 jaar. In deze zaak komt de rechtbank tot een hogere gevangenisstraf, omdat sprake is van een kwetsbaar slachtoffer tegen wie veel geweld is gebruikt. Het slachtoffer heeft daardoor veel lichamelijk en psychisch letsel opgelopen. Ook is er voor een groot bedrag aan geld en juwelen gestolen. De man is professioneel te werk gegaan met een mededader. Ook heeft de man een strafblad met daarop onder meer de nodige inbraken. De rechtbank rekent het de man ook aan dat hij geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden.

Schadevergoeding

De man moet tot slot een schadevergoeding van ruim 230.000 euro aan de vrouw betalen.

Uitspraken