Laden...

8 maanden celstraf voor brandstichting in Apeldoorn

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 8 maanden celstraf voor brandstichting in Apeldoorn
Zutphen, 20 april 2023

De rechtbank veroordeelt een 44-jarige man tot een gevangenisstraf van 8 maanden, omdat hij brand heeft gesticht waarbij 2 auto's vlam vatten. 

De man stichtte op 1 november 2022 in een woonwijk in Apeldoorn een brand. Hij goot tussen 2 auto's motorbenzine uit en stak dit vervolgens aan. Beide auto's raakten zwaar beschadigd.  

Man ontkent

De man ontkende de brandstichting. Hij gaf aan dat hij daar die avond liep om zijn hond uit te laten en de hondenpoep op te ruimen, maar dat hij niks met de brand te maken had. Zijn advocaat pleitte daarom om de man vrij te spreken van de verdenking. Toch oordeelt de rechtbank dat de man degene is geweest die de brand heeft gesticht. Twee buren zagen hem namelijk tussen de auto's staan en weglopen op het moment dat de brand ontstond. 

Explosiegevaar

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij door de brand veel schade en overlast heeft veroorzaakt bij de eigenaren. Daarbij had dit tot nog veel meer schade en ernstiger gevaar kunnen leiden als de branden waren overgeslagen op andere auto's, vanwege het explosiegevaar van brandende brandstoftanks. De rechtbank veroordeelt hem daarom tot acht maanden gevangenisstraf.

Schadevergoeding

Tot slot moet de man ook een schadevergoeding van 119 euro betalen aan 1 van de eigenaren van de auto. Dit deel van de schade werd namelijk door de verzekering niet vergoed. 

Uitspraken