Laden...

9 maanden cel voor poging tot doodslag in Musispark Arnhem

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > 9 maanden cel voor poging tot doodslag in Musispark Arnhem
Arnhem, 11 januari 2024

De rechtbank veroordeelt een 44-jarige man uit Polen tot 9 maanden gevangenisstraf. De man maakte zich schuldig aan een poging tot doodslag in het Musispark in Arnhem. 

Het slachtoffer zat op 16 december 2023 samen met een ander persoon op een bankje in het Arnhemse Musispark. Opeens stond de man voor het tweetal en uit het niets stak hij vervolgens met een keukenmes (met een lemmet van 12 centimeter) in de richting van het bovenlichaam van het slachtoffer. De punt van het mes kwam door de kleding in de linkerborst terecht. De verwonding bij het slachtoffer bleef beperkt tot een kleine oppervlakkige snee in de borst. De steekpartij vond plaats op  klaarlichte dag en nietsvermoedende omstanders waren hier onvrijwillig getuige van.  

Poging doodslag

De man had kunnen weten dat hij door het slachtoffer in zijn linkerborst te steken vitale lichaamsdelen had kunnen raken. Zelfs een messteek met geringe kracht kan eenvoudig tot een fatale inwendige bloeding leiden. De man nam dit risico op de koop toe. De rechtbank vindt daarmee poging tot doodslag bewezen.

Hogere straf dan eis

De officier van justitie ging uit van een poging zware mishandeling en eiste daarom een celstraf van 6 maanden. Omdat de rechtbank  tot een bewezenverklaring van poging tot doodslag, legt ze een hogere straf op dan de eis van de officier van justitie.  

Dat de verwonding van het slachtoffer beperkt bleef tot een kleine oppervlakkige snee in de borst was niet aan de man te danken. Het slachtoffer kon erger voorkomen doordat hij snel reageerde en het mes afweerde door een stap achteruit te doen. De rechtbank rekent het de man aan dat hij door zijn handelen inbreuk maakt op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer. Ook tastte de man het veiligheidsgevoel van het slachtoffer en - meer in het algemeen - de samenleving aan. Daarom legt de rechtbank een celstraf van 9 maanden op.

Uitspraken