Laden...

Afpersingen pizzakoeriers Arnhem: PIJ-maatregel en jeugddetentie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Afpersingen pizzakoeriers Arnhem: PIJ-maatregel en jeugddetentie
Arnhem, 12 december 2018

De rechtbank veroordeelt een 21-jarige man uit Arnhem tot een jeugddetentie van 254 dagen en oplegging van de maatregel plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel). De rechtbank vindt de man schuldig aan 2 afpersingen van pizzakoeriers in zijn woonplaats.

Straatroven

Illustratieve afbeelding

De man bestelde ’s-avonds pizza via thuisbezorgd.nl bij Domino’s Pizza en liet deze op een adres in Arnhem bezorgen. Op straat hield hij de pizzakoeriers aan, spoot hen met traangas in hun gezicht en dwong hen tot de afgifte van geld of een portemonnee.

Vrijspraak

De man werd ook verdacht van een straatroof gepleegd door 2 personen in Nijmegen. De rechtbank is echter van mening dat zij op basis van het dossier niet overtuigend kan bewijzen dat de man dat heeft gedaan. De rechtbank spreekt de man daarom hiervan vrij.

Jeugdstrafrecht

De rechtbank zag in de adviezen van de onafhankelijk psycholoog en de reclassering aanleiding om bij deze man het jeugdstrafrecht toe te passen.

Gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar

De rechtbank vindt de man, die volgens een onafhankelijke psycholoog lijdt aan een ziekelijke stoornis van de geestvermogens, gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar. Er is verder sprake van een grote kans op herhaling voor nieuwe strafbare feiten met gevaar voor de veiligheid van anderen. De rechtbank vindt het dan ook nodig dat de maatschappij tegen de man wordt beschermd. Zij legt daarom naast de jeugddetentie de maatregel PIJ op. Deze maatregel is bovendien in het belang van een zo gunstig mogelijke verdere ontwikkeling van de man.

Schadevergoeding

Aan Domino’s Pizza moet de man een schadevergoeding van 235 euro betalen.

Uitspraken