Laden...

Apeldoorner 30 maanden in de cel voor verkrachting met geweld

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Apeldoorner 30 maanden in de cel voor verkrachting met geweld
Zutphen, 27 februari 2023

De rechtbank veroordeelt een 23-jarige man uit Apeldoorn voor verkrachting met geweld. Hij moet 30 maanden de gevangenis in. Daarbij moet de man aan het slachtoffer schadevergoeding betalen van 5 duizend euro. 

Het slachtoffer  is op 8 april door de man verkracht in haar woning in Apeldoorn. Dit is een plek waar de vrouw zich bij uitstek veilig moet kunnen voelen. De man kende het slachtoffer en maakte misbruik van de gelegenheid die zich voordeed. De verkrachting vond met geweld plaats en daarbij raakte de vrouw gewond. Uit de schriftelijke slachtofferverklaring die tijdens de zitting is voorgelezen namens het slachtoffer blijkt dat de verkrachting een diepe indruk achterliet. 

Geen verklaring

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank rekening dat de man niet eerder voor soortgelijke delicten met politie en justitie in aanraking is gekomen. Maar ook dat hij nagenoeg geen verklaring wilde afleggen en daardoor geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden. De man hield op geen enkele wijze rekening met de voor het slachtoffer nadelige gevolgen.

Straf hoger dan de eis

De rechtbank kijkt ook naar straffen die in vergelijkbare zaken zijn opgelegd. Bij een verkrachting met een beperkte mate van dwang geldt als uitgangspunt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden. Bij verkrachting met geweld is het uitgangspunt 36 maanden. De rechtbank beoordeelt dat het gebruikte geweld in deze zaak leidt tot een straf die tussen beide uitgangspunten in ligt. Een onvoorwaardelijke celstraf van 30 maanden is volgens de rechtbank passend. Daarmee wijkt de rechtbank af van de eis van de officier van justitie. Die eiste 18 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Schadevergoeding

Het slachtoffer vroeg om een schadevergoeding van 5 duizend euro. De rechtbank wijst dit bedrag aan het slachtoffer toe. 


Uitspraken