Laden...

Apeldoorner 4 jaar cel in voor witwassen en valsheid in geschrift

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Apeldoorner 4 jaar cel in voor witwassen en valsheid in geschrift
Zutphen, 26 februari 2018

De rechtbank veroordeelt een 48-jarige man uit Apeldoorn voor witwassen en valsheid in geschrift. Hij krijgt een celstraf van 4 jaar opgelegd.

De man maakte zich tussen 1 januari 2007 en 17 juni 2012 schuldig – al dan niet samen met een ander of anderen - aan het witwassen van bijna 5 miljoen euro. Van dit geldbedrag kon op basis van het dossier geen legale herkomst worden aangetoond. Ook gaf de man geen aannemelijke verklaring waar dit geld vandaan kwam. Volgens de rechtbank is sprake van contant geld met een criminele herkomst.

Valse facturen

De man liet door middel van valse facturen het contante geld in zijn bedrijf vloeien. Daarnaast loste hij giraal verstrekte geldleningen contant af en deed contante stortingen op zijn privé en bedrijfsbankrekening. Verder deed de man privé nog andere contante uitgaven, zo kocht hij bijvoorbeeld dure horloges en auto’s. Om voor de buitenwereld te verhullen hoeveel (crimineel) geld hij had, heeft de man, al dan niet met anderen, allerlei schijnconstructies - zoals het maken van valse facturen - opgezet. Hiermee maakte hij zich ook schuldig aan valsheid in geschrift. Daarnaast lag er een gaspistool met bijbehorende munitie in de woning van de man.

Andere straf

De officier van justitie eiste een celstraf van 6 jaar. De rechtbank komt tot een andere straf. Zij heeft een lagere straf als uitgangspunt genomen, namelijk 5 jaar gevangenisstraf. Bij het bepalen van de straf weegt de rechtbank in het voordeel van de man mee dat het om een oude zaak gaat. Daarnaast heeft de zaak (en daarmee de man in kwestie) veel media-aandacht gehad. Dit leidt tot strafvermindering.

Uitspraken