Laden...

Apeldoorner veroordeeld voor heling gestolen auto's

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Apeldoorner veroordeeld voor heling gestolen auto's
Zutphen, 10 september 2019

De rechtbank veroordeelt een 45-jarige man uit Apeldoorn tot een gevangenisstraf van 4 maanden. Daarnaast moet de man een werkstraf van 240 uur uitvoeren. Hij maakte zich schuldig aan gewoonteheling van een groot aantal luxe personenauto’s.

De man maakte zich tussen juli 2013 en april 2014 schuldig aan gewoonteheling van een grote hoeveelheid auto’s en auto-onderdelen. Hij richtte zich daarbij vooral op auto’s uit het duurdere segment, zoals BMW ’s. De auto’s werden in een bedrijfsruimte geheel gestript en ontdaan van alle waardevolle onderdelen.

Financieel gewin

De man ging professioneel te werk en werd daar financieel beter van. Door zijn handelen bracht hij de eigenaren van de auto’s veel schade toe. Ook draagt de man door dit gedrag bij aan het in stand houden  van een markt voor gestolen goederen en dat veroorzaakt onrust in de maatschappij.

Andere straf dan eis

De officier van justitie eiste een werkstraf van 240 uur. Volgens de rechtbank doet deze eis geen recht aan de ernst van het feit en komt tot een andere straf. De rechtbank heeft bij de strafoplegging gekeken naar straffen die in vergelijkbare zaken worden opgelegd. Daarom vindt zij een gevangenisstraf van 4 maanden en daarnaast een taakstraf van 240 een  passende straf. Bij de duur van de gevangenisstraf houdt de rechtbank rekening met het feit dat om een oude zaak gaat. De rechtbank ziet geen aanleiding om een deel van deze celstraf voorwaardelijk op leggen.

Schadevergoeding

De man moet ook een schadevergoeding van ruim 5000 euro betalen aan een benadeelde partij.

Uitspraken