Laden...

Apeldoorner veroordeeld voor ontucht van ruim 20 jaar geleden

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Apeldoorner veroordeeld voor ontucht van ruim 20 jaar geleden
Zutphen, 17 oktober 2023

De rechtbank veroordeelt een 47-jarige man uit Apeldoorn voor ontucht met een minderjarige van de zomervakantie 2001 tot halverwege januari 2003. De rechtbank veroordeelt de man tot een gevangenisstraf van 6 maanden en een taakstraf van 160 uur. Daarbij moet de man aan het slachtoffer een schadevergoeding van 10 duizend euro betalen.

In maart 2022 deed het slachtoffer aangifte van seksueel misbruik door de toenmalige partner van haar zus. Het delict vond ongeveer 20 jaar geleden plaats in de ouderlijke woning van de vrouw in Apeldoorn en tijdens de vakantie in Spanje. Het misbruik stopte toen het slachtoffer en de man betrapt werden door de zus van de vrouw. De vrouw was destijds 14-15 jaar oud.

Alleen oog voor eigen lustgevoelens

De man ontkende de ontucht, maar de rechtbank is van oordeel dat er geen reden is om te twijfelen aan de verklaring van het slachtoffer. Daarnaast wordt haar verklaring voldoende ondersteund door andere bewijsmiddelen. De man is daarom schuldig bevonden aan het meerdere malen seksueel binnendringen van het lichaam van het slachtoffer. De man maakte misbruik van het overwicht dat hij als volwassene op haar had en heeft alleen maar oog gehad voor bevrediging van zijn eigen lustgevoelens. Zonder zich te bekommeren om de schade die hij daarmee bij het slachtoffer aanrichtte.
 
In het algemeen geldt dat ontucht langdurig negatieve gevolgen kunnen hebben voor de psychische, emotionele en seksuele ontwikkeling van jeugdige slachtoffers. Uit de op zitting voorgedragen slachtofferverklaring en uit de toelichting op het verzoek om schadevergoeding blijkt dat dit ook bij het slachtoffer het geval is. De rechtbank rekent dit de man zwaar aan.

Strafbepaling

Gezien de ernst, de duur van het seksuele misbruik, de impact daarvan op het slachtoffer en de proceshouding van de man, is de rechtbank van oordeel dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf een passende straf is.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 20 maanden. Gelet op het tijdsverloop en de persoonlijke omstandigheden van de man - hij heeft zijn leven op orde; hij heeft een baan, een relatie en er zijn geen aanwijzingen voor een pro-criminele houding - ziet de rechtbank aanleiding om een lagere gevangenisstraf op te leggen van 6 maanden en daarnaast nog een taakstraf van 160 uur. Ook moet de man aan het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 10 duizend euro.

Uitspraken