Laden...

Apeldoorner veroordeeld voor plegen van geweld tegen (stief)dochter, ex-zwager en agent

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Apeldoorner veroordeeld voor plegen van geweld tegen (stief)dochter, ex-zwager en agent
Zutphen, 19 april 2019

De rechtbank veroordeelt een 53-jarige man uit Apeldoorn tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand met een proeftijd van 3 jaar. Deze straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. De man maakte zich schuldig aan het plegen van geweld tegen zijn stiefdochter, zijn ex-zwager en het zich verzetten bij zijn aanhouding. De man moet ook een schadevergoeding van 300 euro betalen aan de politieagent. Hij is vrijgesproken van geweld tegen zijn zoon vanwege tegenstrijdige verklaringen.

De man pleegde geweld tegen zijn stiefdochter, zijn ex-zwager en een politieagent door hen te mishandelen. De rechtbank neemt hem dit gedrag kwalijk. Hij maakte hiermee inbreuk op de lichamelijke integriteit van de 3 personen. Doordat de mishandelingen steeds plaatsvonden in het zicht van anderen, werden zij ook met dit geweld geconfronteerd. Dit zorgt gedrag zorgt voor leed en angst bij de slachtoffers. Daarnaast kan het leiden tot het gevoel van onveiligheid in de maatschappij.

Feiten uit 2014 en 2017

Voor dergelijke mishandelingen en geweld bij aanhouding zou het opleggen van een gevangenisstraf gerechtvaardigd kunnen zijn. De reden om dat in dit geval niet te doen ligt voor de rechtbank met name in het tijdsverloop. De feiten zijn gepleegd in 2014 en medio 2017. De zaken hebben al die tijd ‘op de plank gelegen’.  Ook houdt de rechtbank rekening met het feit dat de man die hele periode onder toezicht van de reclassering heeft gestaan, verplichte hulpverlening positief heeft afgerond, weer op goede voet staat met zijn ex-vrouw en kinderen en een vaste baan en woning heeft. Ondanks het tijdsverloop toch gevangenisstraf opleggen, zou betekenen dat het risico bestaat dat dit allemaal weg valt. Dat is niet in belang van de man, maar ook niet in het belang van de maatschappij, omdat het risico op herhaling bij het wegvallen van al die factoren stijgt.

Voorwaardelijke straf

De rechtbank legt de man naast de taakstraf - die afrekent met het verleden -ook een voorwaardelijke gevangenisstraf op, die in de komende 3 jaar kan dienen als stok achter de deur.

De volledige uitspraak publiceren wij zo snel mogelijk onder dit bericht.

Uitspraken