Laden...

Arnhemmer bestraft voor winkeloverval en brandstichting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Arnhemmer bestraft voor winkeloverval en brandstichting
Zutphen, 01 maart 2024

De rechtbank veroordeelt een 29-jarige man uit Arnhem voor een gewelddadige winkeloverval en brandstichting. De man krijgt een celstraf van 24 maanden. Ook legt de rechtbank de tbs-maatregel met voorwaarden op. 

Op 31 mei 2023 ging de man naar een winkel in Arnhem waarvan hij wist dat daar dure spullen stonden die goed te verkopen zouden zijn. Hij ging de winkel in met een zelfgemaakte molotovcocktail en een groot mes. In de winkel stak de man de molotovcocktail aan. Vervolgens liep hij in de richting van de dure artikelen. Een aantal winkelmedewerkers kon uit de winkel vluchten.

Nadat de man de goederen had gepakt, gooide hij de molotovcocktail op de grond in de winkel. Niet veel later ging het daar branden. De man kon door het tonen en zwaaien met het mes ongestoord de winkel verlaten en wegrijden. Een klant en een aantal winkelmedewerkers blusten de brand. Uit de verklaringen van de medewerkers en de klant bleek dat dit enorm veel indruk op hen maakte. 

Verminderd toerekeningsvatbaar

De man is onderzocht door een psychiater en een psycholoog. Bij de man is naast verslavingsproblematiek ook een antisociale persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. De psycholoog adviseerde om de man om de overval en brandstichting in verminderde mate aan de man toe te rekenen. De rechtbank neemt dit advies over. 

Tbs met voorwaarden

Naast de gevangenisstraf legt de rechtbank de tbs-maatregel met voorwaarden op. Zo moet de man meewerken aan reclasseringstoezicht en zich laten opnemen in een zorginstelling. Ook geldt een drugsverbod en moet de man een zinvolle dagbesteding vinden. Verder legt de rechtbank een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op. Zo is het mogelijk om ook na de tbs toezicht te blijven uitoefenen op de man. 

Uitspraken