Laden...

Arnhemmer krijgt celstraf voor wapen- en drugsbezit

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Arnhemmer krijgt celstraf voor wapen- en drugsbezit
Zutphen, 18 januari 2024

De rechtbank veroordeelt een 51-jarige man uit Arnhem voor het in bezit hebben van meerdere wapens en drugs. Hij krijgt hiervoor een celstraf van 16 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. 

De politie trof in september vorig jaar 3 vuurwapens, waarvan er 1 geladen was, munitie, een werpmes, een werpster, een voorwerp dat op een vuurwapen leek, 550 gram hennep, ruim 500 gram amfetamine en 13 gram MDMA in de woning van de man aan. De man gaf aan dat hij de drugs gebruikte tegen zijn clusterhoofdpijn. 

Bedreiging voor samenleving

De rechtbank neemt de man zeer kwalijk dat hij al deze goederen in zijn woning had liggen, omdat het illegaal bezit van wapens en (geladen) vuurwapens een onaanvaardbaar risico vormt. Daarbij is (vuur)wapenbezit een bedreiging voor de veiligheid van personen in de samenleving. Verder vindt de rechtbank het bezit van verdovende middelen kwalijk, kijkend naar alle nadelige gevolgen voor de gebruikers en de samenleving. Het maken en kopen van drugs gaan vaak gepaard met ernstige vormen van criminaliteit.

Straf

De man is in het verleden vaker veroordeeld voor verboden drugs- en wapenbezit. De rechtbank kijkt bij de strafbepaling naar de landelijke oriëntatiepunten in strafzaken. Alle strafbare feiten bij elkaar opgeteld komt de rechtbank uit op een gevangenisstraf van 16 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De tijd die de verdachte in voorarrest heeft doorgebracht, wordt op deze straf in mindering gebracht. 

Bijzondere voorwaarden

De rechtbank vindt het belangrijk dat de man wordt begeleid bij het beheersen van zijn drugsgebruik en zijn re-integratie. Daarom legt ze een deels voorwaardelijke celstraf op. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar en hieraan zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo geldt een meldplicht bij de reclassering en moet de man zich verplicht laten behandelen en begeleiden door een forensische verslavingsinstelling en meewerken aan middelencontrole. 

Uitspraken