Laden...

Arnhemmer veroordeeld voor autobranden in Malburgen-Oost

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Arnhemmer veroordeeld voor autobranden in Malburgen-Oost
Arnhem, 05 december 2023

De rechtbank veroordeelt een 55-jarige man uit Arnhem tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden en een taakstraf van 180 uur. De man stak een brandversnellende vloeistof aan die hij over 3 auto’s had gegoten, waardoor deze auto’s in brand vlogen, in de Arnhemse wijk Malburgen-Oost. 

Illustratieve afbeelding

In de nacht van 28 november 2022 ontdekten bewoners van de wijk Malburgen-Oost in Arnhem dat er 3 auto’s in brand stonden. Een 4e auto liep door de brand ook schade op. De auto’s bleken overgoten te zijn met een brandbare vloeistof. Tijdens het terugkijken van camerabeelden zag de politie een persoon lopen. Op de plaatsen waar deze persoon naartoe liep, waren even later vlammen en rook te zien. 

Camerabeelden

De Arnhemmer woont in dezelfde wijk. Hij ontkende dat hij degene is die op de camerabeelden te zien is. De politie dacht daar anders over. Zo had de persoon die de branden stichtte dezelfde houding, postuur en broek aan als de man die later op camerabeelden te zien was terwijl hij uit zijn woning liep en naar de branden keek. Ook een buurtbewoner herkende de persoon die de branden stichtte direct als de 55-jarige man. De rechtbank komt tot de conclusie dat de man de branden stichtte. 

Hulpverlening noodzakelijk

Door brand te stichten veroorzaakt de man gevoelens van angst en onveiligheid bij zijn buurtgenoten. De reclassering maakt zich zorgen, vanwege zijn vermoedelijke middelengebruik en zijn psychosociale functioneren. De rechtbank deelt deze zorgen. Net als de officier van justitie vindt de rechtbank een gevangenisstraf in deze situatie niet passend. De rechtbank wil voorkomen dat problemen rondom de man verergeren, mocht hij – vanwege het uitzitten van een celstraf – opnieuw dakloos raken. De rechtbank vindt het - zowel voor de maatschappij als voor de man zelf - belangrijk dat hij structuur, een zinvolle dagbesteding en hulpverlening krijgt. 

Bijzondere voorwaarden

De rechtbank legt een voorwaardelijke gevangenisstraf op van 4 maanden, met een proeftijd van 3 jaar. De man moet zich tijdens zijn proeftijd houden aan bijzondere voorwaarden, zoals het volgen van een gedragsinterventie en ambulante behandeling. Verder moet hij meewerken aan alcohol- en drugstests en moet hij contact onderhouden met de reclassering.  Ook moet de man een taakstraf van 180 uur uitvoeren. Tot slot moet de man een schadevergoeding van 150 euro betalen aan 1 van de buurtbewoners voor een zonnebril en kleding die deze buurtbewoner in zijn auto had liggen. 

Uitspraken