Laden...

Arnhemmer veroordeeld voor brandstichting en vernieling

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Gelderland > Nieuws > Arnhemmer veroordeeld voor brandstichting en vernieling
Arnhem, 11 april 2019

De rechtbank veroordeelt een 49-jarige man uit Arnhem voor brandstichting en vernieling. Hij krijgt een gevangenisstraf van 15 maanden - waarvan 9 voorwaardelijk - met een proeftijd van 2 jaar. In die proeftijd moet de man zich regelmatig bij de reclassering melden en hij moet zich laten behandelen.

Illustratieve afbeelding

Op 21 december kwam de man een woning binnen door een ruit kapot te slaan. Vervolgens stichtte hij brand in de woning door een aansteker bij een spuitbus te houden. Hij dacht dat in die woning de mensen woonden die zijn ernstig zieke ex-partner lastig vielen en bedreigden. Hij wilde dat die overlast zou stoppen.

Geen gevaar voor personen

De rechtbank spreekt de man voor een deel vrij. Het is niet gebleken dat door de brand gevaar is geweest voor personen in de woning zelf of in de daarnaast gelegen woningen. De enige bewoner die thuis was, is door het lawaai op straat gaan kijken wat er aan de hand was en heeft daardoor geen  gevaar gelopen.

De man is volgens de psycholoog in verminderde mate toerekeningsvatbaar voor zijn daden. De rechtbank gaat mee met het advies van de psycholoog. De rechtbank veroordeelt de man tot een lagere straf dan de officier van justitie heeft geëist.

Schadevergoeding

De man moet aan 1 van de bewoners een schadevergoeding van bijna 1.400 euro betalen voor brand- en waterschade. De schadevergoeding van nog te maken renovatiekosten door de eigenaar van de door de brand getroffen woning, verklaart de rechtbank niet-ontvankelijk. Volgens de rechtbank is zonder verder onderzoek niet vast te stellen hoe groot de omvang van de schade is. De eigenaar kan wel een zaak beginnen bij de civiele rechter om de schade te verhalen op de man.

Uitspraken